Doorgaan naar hoofdcontent

Enigma

Auteur: Richard Harris
Oorspronkelijke titel: Enigma
Eerste uitgave: 1995


Klaarblijkelijk heb ik meer gelezen, dan wat er gepubliceerd geraakt. Ik stelde met ontzetting vast dat de laatse bijdrage aan de blog dateert van 01/02/2010. De reden hiervoor is dat ik toch enig werk heb aan zo'n besprekingen, ook veel werk in het kantoor, maar ik ben mijn schade aan het inlopen. Dus hier volgt het relaas van ENIGMA.

Bletchley park, een streng bewaakt huis op het platteland, is tijdens de Tweede Wereldoorlog de meest geheime plek van Engeland. Achter de muren proberen honderden mannen en vrouwen de Duitse Enigma codes te kraken.

In februari 1943 is het zover: de kryptonanalisten doorzien het systeem. Ze hebben Haai ontcijferd, de moeilijkste Enigma code dusver én de code die de gevreesde U-boten gebruiken.

Doordat de berichten nu onderschept worden, kunnen de geallieerden eindelijk de Slag om de Atlantische Oceaan in hun voordeel beslechten. Maar dan, in maart, wijzigen de Duisters onverwacht de code. Een miljoen ton aan geallieerde scheepsvracht is net van New York naar Europa onderweg en zal hoogstwaarschijnlijk recht in de val van de U-boten varen.

In hun wanhoop wenden de autoriteiten zich tot Tom Jericho, een briljant wiskundige, de man die in februari de oude Haaicode wist te kraken, maar kort daarna zwaar overspannen met verlof is gestuurd.

Jericho heeft echter, zonder medeweten van zijn bazen, nog eigen raadsels op te lossen: de vrouw van wie hij houdt is verdwenen en ergens in Bletchley bevindt zich een Duitse spion die alleen hij kan ontmaskeren.
Tot daar het verhaal.

Wil je meer weten over de Enigma codeermachine, klik dan op de link.

Samenvattend: de Schlüsselmaschine E, ook wel bekend als de Cypher Machine E, is vooral bekend als de Enigma. De Enigma is zowel een naam als een soortnaam van elektromechanische coddermachines van het type rotormachines. Hiermee kunnen berichten gecodeerd worden in andere lettercombinaties dan het origineel, die vervolgens weer terugvertaald kunnen worden. Enigma is Grieks en betekent raadsel.

Het Enigma-toestel werd rond 1920 op de markt gebracht door Chiffriermaschinen AG en in gebruik genomen door verscheidene Europese bedrijven, diplomatieke diensten en legers, maar werd vooral bekend als codeermachine van de Wehrmacht vóór en tijdens de WO II in nazi Duistland. Het principe was bedacht door de Nederlander H.A. Koch.

Nadat eerst de Poolse en nadien, tijdens WO II, de Britse Inlichtingendiensten erin slaagden de Enigmacodes te breken, bleek het toestel een goudmijn van informatie over de Duitse oorlogsmachine. De informatie, verkregen door ontcijfering van de geheime Duitse berichten speelde een uiterst belangrijke rol vooral in de U-Bootoorlog in de Atlantische Oceaan, de veldslagen in Afrika en de uiteindelijke bevrijding van Europa met de landing in Normandië.

De Enigma-machine was een zeer degelijk ontwerp waarvan de code onbreekbaar leek vanwege een ongeëvenaard cryptografisch veiligheidsniveau. Het waren in beslag genomen codeboeken, fouten door operators en onveilige procedures bij de vercijfering van berichten die het breken van de Enigmacode mogelijk maakten.

Leo

Reacties

Populaire posts van deze blog

De ontvoering van Proserpina.

Enkel voor dit beeld van Gian Lorenzo Bernini (1598-1680) zou ik naar Rome gaan. Iedereen heeft wel zo'n beeldhouwwerk welk hij graag op zijn kast zou hebben of in zijn living staan. Sommigen zullen kiezen voor de David, Mozes of de Pietà (Michelangelo), anderen voor werk van Rodin of Meunier, enkelingen houden het bij Begga D'Haese. Ik dus niet. Proserpina is de Romeinse Persephone. Ik kan er uren naar kijken, de gaafheid van de sculptuur, de kleur van het marmer, de vingerafdrukken van de ontvoerder in de dijen van het ontvoerde meisje (ja, meisje, eerder een jonge dame naar de vormen te oordelen), de radeloosheid in de blik van Proserpina. Maak van een volgend bezoek aan Rome zeker eens het voornemen om Proserpina met een bezoek te vereren in de Galleria Borghese, waar nog veel anders schoons staat. En niet vergeten om je tickets op voorhand online te bestellen of je komt er niet in ! Persephone (Grieks: Περσεφονεια, Persefoneia) is in de Griekse mythologie ...

Colonia Ulpia Traiana

In 13/12 v.Chr. bouwt de Romeinse veldheer Nero Claudius Drusus de legerplaats Castra Vetera. Deze plaats bevindt zich aan de monding van de Lippe met de Rijn op de Fürstenberg. Dit fort diende als uitvalsbasis voor een veldtocht op de rechter Rijnoever in 8 v.Chr. die leidde tot de onderwerping van de Germaanse stam van de Sugambren. Zij werden gedwongen naar de linker Rijnoever te verhuizen en werden in het vervolg aangeduid als Ciberni, Cuberni of Cugerni. De nederzetting krijgt nadien de naam Cibernodorum en heeft dezelfde status als het noordelijke gelegen Batavodurum (Nijmegen), woonplaats van de Bataven. De nabijheid van een Romeins legioen in Castra Vetera en de ligging aan een zijarm van de Rijn zorgden ervoor dat de plaats zich in enkele jaren ontwikkelde tot een welvarende handelsnederzetting. Tijdens de Bataafse Opstand (69/70) deelde de plaats echter het lot van Castra Vetera en werd zij platgebrand. Grondplan In 71 werden zowel het fort en Cibernodorum...

Tijdsmeting en kalender

De laatste tijd had ik het gevoel dat ik meer wou weten over tijdsmeting in de Oudheid, en voornamelijk in het Oude Rome. Men viert op 21 april, niet zo maar niets voor niets dit jaar de 2762e verjaardag van Rome en SPQR nodigde die dag in het Klein Begijnhof te Leuven dan ook zijn leden uit om getuige te zijn van de jaarlijkse Romulus prijs, welke dit jaar te beurt viel aan Guido Cuyt (voor zijn jarenlange inzet als voorzitter van de AVRA, de Antwerpse Vereniging voor Romeinse Archeologie) en een stevige drink en hapjes. Ik had dit gevoel ook enkele dagen voordien in het Museo Nazionale Romano (Palazzo Massimo alle Terme) bij een Fasti (vorm van kalender), en herinnerde mij toen ook de reeks ROME, een BBC reeks die ook op Canvas was te zien, waar de lezer van de “acta diurna” (oorsprong van het woord journaal of dagelijkse berichten) voor een kalender stond, gelijkaardig aan deze in het Palazzo Massimo alle Terme. Dus historici en classici, nu de moment om te reageren op deze post. D...