Doorgaan naar hoofdcontent

Ga eens lekker brunchen in Rome

Als ik al eens zie, dat er iets bestaat dat niet meer moet uitgevonden worden, dan kan je dit best zo laten en even melden dat wat hieronder verschijnt komt uit de nieuwsbrief van de site www.spqr.be, de vereniging van Italië vrienden in het algemeen en Rome in het bijzonder, die dit jaar haar 2e lustrum viert.

Het ontbijt in Italië is meestal een "caffé" misschien met een brioche, maar de mogelijkheid bestaat ook om in Rome op zondag (en soms zelfs ook op andere dagen) eens stevig te brunchen waarmee je de rest van de dag zonder problemen tot 's avonds voort kan. Bijkomend voordeel is dat zo'n brunch vaak in buffetvorm wordt gepresenteerd en je dus zelf je bord kan vullen met het lekkers dat je wenst. Wat je meteen ook merkt aan de goedkopere prijs van je maaltijd. Brunchen kan je in Rome voor bedragen van 8 tot 25 euro. Voor die laatste som krijg je dan wel een heel luxueuze brunch.

Romeinen zijn geen grote ontbijters maar na wat luieren in bed durven ze op een zondag soms toch wel eens zonder veel haast en vooral zonder stress aan te schuiven voor een brunch. Het is voor hen een manier om de zondag op gang te trekken, al overheersen bij de Italianen tijdens dergelijke maaltijden meestal wel de zoete gerechten en smaken.

We zetten hierna een aantal brunch-adresjes op een rij, waarbij we proberen een mix te maken van verschillende types, gaande van een snelle service tot rustige loomheid, van mediterrane tot meer exotische stijlen, van Romeinse tot Amerikaanse buffetten, van goedkoop tot wat duurder. De keuze is aan de hongerigen. De prijzen zijn overigens een indicatie, zowel het aanbod als de prijs kunnen uiteraard op ieder moment wijzigen.

Pin je ook vooral niet vast op deze lijst, er zijn in Rome nog veel meer fijne adresjes waar je lekker en goedkoop kan brunchen. Als je op de naam van de zaak klikt kom je terecht op de website. Op veel brunchadressen kan je overigens ook genieten van een uitstekende maaltijd. Nog één ding: reserveer je brunchplaats best vooraf. En controleer ook altijd vooraf of er wel een brunch wordt aangeboden, Romeinse zaakvoerders vertonen soms een nogal wispelturig gedrag....

Taverna Angelica (Piazza Americo Capponi  6 - tel. 06 687 4514) maakt weinig reclame voor de zondagse brunch, die een assortiment biedt van de klassieke spek en eieren, varkensvlees, aardappelkroketten, kalfsvlees met tonijnsaus, muffins, taarten, appeltaartjes, koffie plus een glas wijn naar keuze en dit voor 20 euro.

Bakery House (Corso Trieste 157 - tel 06 94377841) dompelt je meteen in een aangename omgeving, waar je niet alleen kan kijken maar vooral ook ruiken. Van 11 tot 16 u. vind je hier een vrij klassiek brunchaanbod, met roereieren, spek, omeletten met ham en kaas, pannekoeken, toast, bagels en een assortiment broodjes. Kostprijs: vanaf 8,50 euro per schotel, sinaasappelsap (succo d’arancia of appelsiensap (voor de Vlamingen) of jus d'orange (zoals onze Nederlandse vrienden graag zeggen) en koffie inbegrepen. 

Nieuws uit Rome - www.spqr.be

Nieuws uit Rome - www.spqr.be

Pompi (Via Albalonga 7b - tel. 067000418). Het koninkrijk van de tiramisù is de slogan die deze zaak voert en als je het bijzonder smakelijke filmpje op hun website bekijkt weet je meteen waarom. Hier kan je iedere zondag van 10.30 tot 14.30 u. genieten van een stevige brunch, op z'n Amerikaans, en dit voor de ronde prijs van 10 euro.

Grandma Bistrot (Via de Corneli 25-27) serveert je elke zondag van 12 tot 15 u. zoete en minder zoete specialiteiten, hartige hapjes en uiteraard koffie, fruitsap of limonade. Regelmatig zijn er live-optredens en kan je tijdens het eten genieten van wat kamermuziek, ten gehore gebracht door een binnen- of buitenlandse band, strijkkwartet of jazz-orkestje. De brunchprijs bedraagt 10 euro, met een glaasje bier of wijn erbij betaal je 3 tot 4 euro extra.

Nieuws uit Rome - www.spqr.be


Nieuws uit Rome - www.spqr.be


Assaggi d’Autore (Via dei Lucchesi 28 - tel. 06 6990949) biedt je een onbeperkt en uitgebreid brunchbuffet, iedere zondag en elke feestdagvan 12 tot 16 u. en dit voor de zeer schappelijke prijs van 10 tot 12 euro. In het onwaarschijnlijke geval dat je niet voldoende hebt gegeten kan je voor 6 euro een extra portie krijgen.

Zerozero100 (Via del Verano 27) laat je elke zondag van 12 tot 15.30 u. aanschuiven voor een onwaarschijnlijke Angelsaksische brunch met roerei, toast, kleine worstjes, spek, eieren, muffins en cake, maar serveert tegelijk ook pasta, salades, ontbijtgranen, typisch Romeinse gerechten, zoete en hartige hapjes en zelfs croissants. Niet de in Italië soms duffe Franse versie, maar pittige Italiaanse. Zolang je bruncht worden er onbeperkt drankjes en koffie geserveerd en dit alles voor 13 euro per persoon. Eén van de beste brunchadressen in Rome en bovendien een fijn, prijsbewust restaurant.

Nieuws uit Rome - www.spqr.be 

Nieuws uit Rome - www.spqr.be

Sweety Rome (Via Milano 48 - tel. 06 48913 713) vertelt reeds alles met zijn naam: veel zoetigheden, gaande van pannenkoeken met flinke porties siroop, brownies, muffins en veel ander gebak en zoets. Gelukkig zijn er ook nog groenten, kip, rijst, pasta en knoflookbrood beschikbaar. Amerikanen zijn dol op dit adres. Prijs: 22 euro.

Veneto Sixtysix (Via Veneto 66 - tel. 06 478 719) is eveneens geliefd bij de Amerikanen al zal de nabijheid van de Amerikaanse ambassade daar ook wel iets mee te maken hebben. Voor 25 euro krijg je een redelijk buffet met pasta, taart, quiche, vlees, zuivelproducten, gebak en strudel

Circus Roma (Via della Vetrina 15 - tel 06 9761 9258) is een trendy en prettig gestoorde zaak en lijkt een onwaarschijnlijke plek om te brunchen. Toch kan het elke zondag van 11.30 tot 16.30 u. voor de vaste prijs van 15 euro. De zaak organiseert veel kunsthappenings en live-optredens.

Les Affiches (Via di Santa Maria dell’Anima 52 - Tel. 06 686 89 86) presenteert iedere zondag een zeer uitgebreid brunchbuffet, waar omeletten, pasta, aardappelsalade wedijveren met een tex mex-aanbod van vlees, diverse warme gerechten, kaas en worst. Desserts en koffie ontbreken niet. Dit alles voor een vaste prijs van 15 euro, drankjes inbegrepen. Hoewel vlakbij Piazza Navona gelegen, ontdekken toeristen vreemd genoeg slechts zelden dit adresje.

Nieuws uit Rome - www.spqr.be


Nieuws uit Rome - www.spqr.be

Panella (Via Merulana 54 - Tel 06 48 72 344) is gespecialiseerd in lekker brood, koeken en taartjes. Dit is een adresje voor zoetebekken. Iedere zondag krijg je er voor 15 euro een brunchbuffet, bestaande uit warme broodjes, taarten, groenten, sneetjes pizza en focaccia, allerlei gebakjes, fruit, salades, charcuterie en kaas. Eén drankje inbegrepen.

Said 8 (Via Tiburtina 135 - tel. 06 4469 204) is een ambachtelijke chocolademaker die al sinds 1923 in Rome actief is. Behalve voor een fantastisch assortiment chocolade kan je hier ook terecht voor een traditionele zondagse brunch, die voor 25 euro in het salon of de wintertuin wordt geserveerd. De altijd aanwezige geur van chocolade krijg je er gratis bij.

Macro 138 (Via Nizza 138 - tel. 06 854 82 74) is het restaurant/cafeteria van het Museo di Arte Contemporanea dat gevestigd is de voormalige gebouwen van brouwerij Peroni en in een modern architecturaal kleedje werd gestoken. Op de bovenste verdieping kan in brunchen in een kunstzinnig milieu voor de prijs van 25 euro.
Nieuws uit Rome - www.spqr.be


Nieuws uit Rome - www.spqr.be

Rec 23 (Piazza dell'Emporio 1/2 - tel. 06 874 621 47) serveert in een gezellig kader van 12.30 tot 15.30 u. een fijne brunch bestaande uit hartige pastahapjes, eieren en spek, gehaktballetjes, aubergines, cous-cous, salade, een rijstpannetje, kaastaart en tiramisù. Prijs: 15 euro.

Bisque (Via del Moro, 24-25-26 - tel. 06 5880 305) verwelkomt je in Trastevere iedere zondag van 12 tot 16 uur voor een fijn brunchbuffet. Voor 15 euro krijg je stevige voorgerechten, pasta, hoofdgerechten met vlees en vis en desserts. Drankjes niet inbegrepen.

Nieuws uit Rome - www.spqr.be

Salotto 42 (Piazza di Pietra 42 - tel 06 6785 804) is geen grote bar maar de brunch die er elke zaterdag en zondag tot 15 uur voor 15 euro wordt aangeboden is kwalitatief en mikt op de gezondheidsbewuste eters, met vegetarische gerechten, granenbroodjes en fruitsap. Frisdrank inbegrepen.

Vivi Bistrot (Via Vitellia 102 - tel. 06 582 75 40) schenkt je een brunchervaring om nooit meer te vergeten. Bij mooi weer kan je buiten tafelen en je kan hier zelfs inschrijven voor een heuse picknick. Het eten is klassiek maar volgens de uitbaters biologisch verantwoord: scharreleitjes met spek en toast, yoghurt met muesli en biologische honing, pannenkoekjes met ahornsiroop en koffie. Dit alles voor 16 euro.
Nieuws uit Rome - www.spqr.be

Lanificio 159 (Via Pietralata, 159a - tel. 06 064 501 384) biedt niet alleen uitzicht op de Aniene, een zijrivier van de Tiber, je brunch hier elke zaterdag en zondag van 12 tot 14 uur in een gerestaureerd industrieel pand waar je kan smullen van pata negra, gevulde pasta, gegrild vlees, kaas, zelfgemaakt gebak, salades, eieren met spek, worst, rijst, enz. Prijs: 20 euro.

Osteria Il Pulcino Ballerino  (Via degli Equi - tel. 06 4941 255) wordt draaiende gehouden door Fabio en Luciano. Zij maken elke zondagmiddag een brunch klaar volgens de klassieke normen: spek en worst, roerei, omeletten, rijst, gebakjes enz. en dit voor 18 euro.

Nieuws uit Rome - www.spqr.be 

Nieuws uit Rome - www.spqr.be

Doozo (Via Palermo - tel. 064 815 655) is een Japans restaurant waar je iedere zondag kan brunchen op oosterse wijze. Het is eens iets anders dan spek en eieren. Het buffet bestaat uit verse sushi - niet zo evident als het lijkt in Rome - en delicatessen uit de traditionele Japanse keuken. Deze oriëntaalse brunch wacht op je voor 18 euro.

Bocca di Dama (Via dei Marsi 4 - tel. 06 443 411 546) zet een overvloedig en zeer uitgebreid brunchbuffet klaar en dit zowel op zaterdag als zondag van 12.30 tot 15.30 u. Taarten, pannenkoekjes, veel vers fruit, toast met zelfgemaakte configuur, verschillende soorten yoghurt, waaronder een Griekse met honing en bananen, gekookte eieren, hartige mini-croissants, verschillende soorten brood, gemarineerde gehaktballetjes, aardappelen en seizoensgroenten, aardappelsalada, bonensoep, lasagna met artisjokken, pasta, groententaartjes, kersen, donuts,.... er staat te veel om alleen maar te bekijken. Je moet al een stevige eter zijn om zelfs maar een beetje te proeven van alles. Prijs: 20 euro, koffie of thee en een wijntje inbegrepen.

Nieuws uit Rome - www.spqr.be

Doppiozeroo (via Ostiense 68 - tel. 06 573 01 96) stelt eveneens zowel op zaterdag en zondag van 12.30 tot 15.30 u. een brunchbuffet voor. Vrij eenvoudig maar lekker. De gebakjes zijn super maar vooraf krijg je zeevruchtensalade, zalm, kaastaart, frambozen, couscous en ander lekkers. De prijs bedraagt 19 euro.

Trattoria sul Tetto (Via Crescenzio 86 - tel  06 6868 969) bevindt zich op het dakterras van het Orange Hotel, vlakbij Vaticaanstad. Je bruncht er klassiek voor 20 euro, niet-alcoholische dranken inbegrepen. Er is regelmatig live-muziek. In heel wat betere Romeinse hotels kan je overigens inschrijven voor een brunch, niet zelden op het dakterras.

Nieuws uit Rome - www.spqr.be

Yakiniku (via Pigneto 207/209 - tel. 06 989 377 30) is een zogenaamd fusion kitchen restaurant met oosterse tintjes en dat proef je natuurlijk in de brunch die iedere zondag wordt geserveerd van 12.30 tot 15.30 u. Prettig is dat je al naargelang je eigen smaak kan kiezen uit twee verschillende buffetten. Eentje vrij klassiek met als hoofdingrediënten vlees of vis met gestoomde rijst, het andere en meer avontuurlijke op basis van rauwe en gebakken visgerechten volgens de stijl van het huis. Gebak en koffie ontbreken niet en je krijgt dit aangeboden voor 20 euro, inclusief een biertje of een glaasje wijn.

Enoteca Ferrara (Piazza Trilussa 41 - tel 06 5833 39 20) biedt geen klassieke brunch maar serveert voor een vaste prijs wel een heleboel lekkere hapjes die - hoe kan het anders in een wijnbar - rijkelijk wordt overgoten met pittig druivensap. De enoteca heeft honderden wijnen in huis, die je ook allemaal ter plaatse kan kopen. Een dergelijke formule van brunchen/lunchen wordt wel vaker in wijnbars toegepast. Vraag in je favoriete Romeinse enoteca zeker eens wat de mogelijkheden zijn. Soms kan je gewoon ook ergens aanschuiven bij een degustatie.

Nieuws uit Rome - www.spqr.be

Nieuws uit Rome - www.spqr.be

Ristor Arte Il Margutta (Via Margutta 118 - tel. 06 3265 05 77) is een vegetarisch restaurant waar je echter ook alle dagen kan brunchen van 12.30 tot 15.30 u. Op weekdagen kan je dat al vanaf 12 euro, op zaterdag en zondag wordt het altijd al aanzienlijke buffet nog uitgebreid en betaal je 25 euro. Il Margutta presenteert diverse formules, gaande van light, sweet en happy. Bij de keuze wordt rekening gehouden met de voedingswaarde en het aantal calorieën. Tijdens het weekend is er regelmatig live-muziek.

We besluiten met een zeer speciale brunchmogelijkheid. In Rome maken Alessandro Verderosa en Joy Di Paolo, een prettig gestoord koppel iedere zondag een schitterende brunch klaar voor een aantal mensen. Aanvankelijk gebeurde dat gewoon bij hen thuis, maar het concept sloeg zo aan dat het duo de zaken anders ging aanpakken. Het enige wat je weet is dat er zondags een brunch is maar je kent geen adres, je weet niet wat je zal krijgen, hoeveel mensen er komen en wat de prijs is. Als je wil brunchen stuur je een mailtje naar granmoustache@gmail.com met je naam en het aantal personen. Als er nog plaats is krijg je een berichtje terug met de locatie van de week en bijkomende instructies. Je zit natuurlijk met wildvreemde mensen aan tafel maar het is een ideale manier om nieuwe mensen te leren kennen en bovendien ook nog eens lekker te brunchen in een huiselijke sfeer of op een heel aparte locatie.

Ik weet niet of jullie het door hebben, maar hier staan 26 adressen, ik ga ervan uit dat men op zondag bruncht, dan betekent dit dus dat ik op mijn agenda 26 zondagen moet aanstippen en zorgen dat ik in Rome ben om ze allemaal uit te proberen. In alle geval ga ik voorstellen aan Chris om met granmoustache@gmail.com te beginnen.  Hert lijkt mij in alle geval zeer avontuurlijk !  Dus 16/06/2013 staat nu in mijn agenda.

Reacties

Populaire posts van deze blog

De ontvoering van Proserpina.

Enkel voor dit beeld van Gian Lorenzo Bernini (1598-1680) zou ik naar Rome gaan. Iedereen heeft wel zo'n beeldhouwwerk welk hij graag op zijn kast zou hebben of in zijn living staan. Sommigen zullen kiezen voor de David, Mozes of de Pietà (Michelangelo), anderen voor werk van Rodin of Meunier, enkelingen houden het bij Begga D'Haese. Ik dus niet. Proserpina is de Romeinse Persephone. Ik kan er uren naar kijken, de gaafheid van de sculptuur, de kleur van het marmer, de vingerafdrukken van de ontvoerder in de dijen van het ontvoerde meisje (ja, meisje, eerder een jonge dame naar de vormen te oordelen), de radeloosheid in de blik van Proserpina. Maak van een volgend bezoek aan Rome zeker eens het voornemen om Proserpina met een bezoek te vereren in de Galleria Borghese, waar nog veel anders schoons staat. En niet vergeten om je tickets op voorhand online te bestellen of je komt er niet in ! Persephone (Grieks: Περσεφονεια, Persefoneia) is in de Griekse mythologie

Het geheim van Montségur

Auteur: Sophy Burnham, Oorspronkelijke titel : The Treasure of Montségur Eerste uitgave : 2003 Het verhaal speelt zich ergens af tussen 1209, wanneer de stad Beziers in de as wordt gelegd en 1243 waneer het beleg van Montségur plaats vindt. De auteur vertelt deze zoveelste dwaze godsdienstvervolging via de romanfiguur Jeanne, een meisje van 2 à 4 jaar die rond het verwoeste Béziers rondloopt in een bebloed kleedje. Zij wordt opgenomen door vrouwe Esclarmonde die haar als een dochter opvoedt, volgens de levenswijze der katharen. Op haar dertiende begaat zij een “wandaad” en wordt ze naar Montségur gestuurd, waar ze strenger onderricht krijgt. Ondertussen maakt de Inquisitie jacht op de katharen, met totale uitroeiing als doel. Jeanne raakt betrokken bij het verzet en strijdt voor vrijheid, samen met haar grote liefde William, de echtgenoot van haar beste vriendin. In 1243 belegeren de Fransen het fort Montségur waar de elite van de kathaarse kerk samen met een garnizoen nog gedurende t

Tijdsmeting en kalender

De laatste tijd had ik het gevoel dat ik meer wou weten over tijdsmeting in de Oudheid, en voornamelijk in het Oude Rome. Men viert op 21 april, niet zo maar niets voor niets dit jaar de 2762e verjaardag van Rome en SPQR nodigde die dag in het Klein Begijnhof te Leuven dan ook zijn leden uit om getuige te zijn van de jaarlijkse Romulus prijs, welke dit jaar te beurt viel aan Guido Cuyt (voor zijn jarenlange inzet als voorzitter van de AVRA, de Antwerpse Vereniging voor Romeinse Archeologie) en een stevige drink en hapjes. Ik had dit gevoel ook enkele dagen voordien in het Museo Nazionale Romano (Palazzo Massimo alle Terme) bij een Fasti (vorm van kalender), en herinnerde mij toen ook de reeks ROME, een BBC reeks die ook op Canvas was te zien, waar de lezer van de “acta diurna” (oorsprong van het woord journaal of dagelijkse berichten) voor een kalender stond, gelijkaardig aan deze in het Palazzo Massimo alle Terme. Dus historici en classici, nu de moment om te reageren op deze post. D