Doorgaan naar hoofdcontent

Caesar – De Poorten van Rome

Oorspronkelijke titel : Caesar - The Gates of Rome
Auteur : Conn Iggulden
Eerste uitgave : 2003 in het Engels

De Poorten van Rome is het eerste boek in de vierdelige serie over de grootste Romein aller tijden, geschreven door de Engelse schrijver Conn Iggulden. De serie behoort tot de historische fictie en vertelt het levensverhaal van Julius Caesar in dit deel zijn jeugdjaren tot de leeftijd van 18.  Historische fictie is geen geschiedschrijving.  Enkele voorbeelden uit dit boek :
  • Gaius wordt opgevoerd als een enig kind, alhoewel geweten is dat hij twee zussen had.
  • Gaius jeugdvriend wordt opgevoerd als een leeftijdsgenoot maar is in feite zeker 15 jaar jonger, een generatie in Romeinse tijden.
  • Marius was een oom langs vaderszijde en niet langs moederszijde.
  • De burgeroorlog tussen Marius en Sulla wordt nogal geweld aan gedaan en gesimplificeerd.


Het eerste boek introduceert dus twee jonge Romeinen: Gaius (Gaius Julius Caesar), zoon van een senator en geboren uit een familie van nobel bloed, en zijn vriend Marcus (Marcus Junius Brutus), de zoon van een hooggeplaatst courtisane (Servila Caepionis).

Er zijn maar weinig historische gegevens over de vroege jaren van Julius Caesar. Er wordt aangenomen dat hij op 13 juli in het jaar 100 BC werd geboren in de Subura van Rome, een niet echt aantrekkelijke plaats voor iemand uit de adel van Rome. Zijn vader had het tot praetor geschopt, maar in de familie treffen wij wel enkele consuls aan, waaronder Gaius Marius.

De auteur geeft hem dus een jeugd zoals gebruikelijk was bij de minder gefortuneerde Romeinse families. Sommige van zijn vaardigheden kunnen afgeleid worden uit wat hij later bereikte en waarover dus wel geschiedschrijving bestaat. Zo heeft hij in Egypte toen hij 52 was, zijn leven kunnen redden doordat hij kon zwemmen. De biograaf Suetonius meldde dat hij zeer behendig was met met het zwaard, dat hij een gedreven paardenliefhebber was, dat hij een geweldig uithoudingsvermogen had, liever marcheerde dan reed en onder alle weersomstandigheden blootshoofds was.

De figuur Renius is verzonnen, maar het was gebruikelijk dat voor de opleiding van jongeren uit de Romeinse adel, de diensten werden ingehuurd op verschillende gebieden van specialisten, zowel vrijen als slaven.. Zo weten we dat een leraar uit Alexandrië Caesar retorica leerde en uit geschriften van Cicero, die dit echter moeilijk toegaf, dat Caesar een vlot spreker was die mensen kon raken als dat nodig was.

Wij weten ook dat de vader van Julius, zelfde naam als de zoon, stierf toen de zoon 15 jaar was en dat enkele weken nadien Julius huwde met Cornelia, dochter van Cinna.

Het verhaal dat generaal Marius, die de hoede over Gaius overnam na de dood van zijn vader, blijkt wel te kloppen. Blijkbaar lapte deze figuur zowat alle regels en wetten aan zijn laars en was hij tot zeven maal consul geweest. Vóór zijn tijd konden enkel mannen die land bezaten in een legioen dienen maar Marius schafte die wet af en vormde de legioenen om tot een staand beroepsleger waarbij de beroepssoldaten tekenden voor een carrière van 25 jaar om dan op pensioen te gaan en als pensioen een stuk land te ontvangen en een bedrag aan geld dat voor een groot deel op hun soldij was ingehouden. Niet vergeten dat je in die tijd reeds een verdomd goede legionair moest zijn om van dit pensioen nog te kunnen genieten.

De burgeroorlog tussen Marius en Sulla vormt het belangrijkste en wezenlijk deel van dit boek geeft een beeld hoe de hartsgrondige hekel tussen deze twee consuls groeide. Met de burgeroorlog neemt de auteur het niet te nauw en maakt hij historische bochten. In 82 BC staat Sulla in Rome, eist de titel van dictator en komt zo in contact met Julius Caesar die als een volgeling van Marius gold. Hoewel hij vierkant weigerde van Cornelia te scheiden, liet Sulla hem niet doden en vertrok onze Juul op ballingstocht.

De tijd dat Sulla dictator was moet een wrede tijd zijn geweest, te vergelijken met de staat van beleg in een moderne democratie. Het was ook een voorteken dat de republiek zich nooit zou herstellen tegenover ambitieuze mannen. De geschiedschrijving van Plutarchus en Suetonius zijn verbijsterend om te lezen en bij het lezen ervan blijft de vraag komen hoe Julius Caesar het voor elkaar kreeg zo hoog op te klimmen in het Romeinse establishment na tijdens de burgeroorlog aan de verliezende kant te hebben gestaan. Tweeduizend jaar na datum wordt zijn naam nog steeds in verband gebracht met “keizer” en “tsaar”.

Kijk nu al uit naar deel 2, 3 en 4

Reacties

  1. Interesting stuff! Elke suggereert dat jij maar eens een lezing moet geven op de universiteit van de 3rde leeftijd ! ;)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

De ontvoering van Proserpina.

Enkel voor dit beeld van Gian Lorenzo Bernini (1598-1680) zou ik naar Rome gaan. Iedereen heeft wel zo'n beeldhouwwerk welk hij graag op zijn kast zou hebben of in zijn living staan. Sommigen zullen kiezen voor de David, Mozes of de Pietà (Michelangelo), anderen voor werk van Rodin of Meunier, enkelingen houden het bij Begga D'Haese. Ik dus niet. Proserpina is de Romeinse Persephone. Ik kan er uren naar kijken, de gaafheid van de sculptuur, de kleur van het marmer, de vingerafdrukken van de ontvoerder in de dijen van het ontvoerde meisje (ja, meisje, eerder een jonge dame naar de vormen te oordelen), de radeloosheid in de blik van Proserpina. Maak van een volgend bezoek aan Rome zeker eens het voornemen om Proserpina met een bezoek te vereren in de Galleria Borghese, waar nog veel anders schoons staat. En niet vergeten om je tickets op voorhand online te bestellen of je komt er niet in ! Persephone (Grieks: Περσεφονεια, Persefoneia) is in de Griekse mythologie

Het geheim van Montségur

Auteur: Sophy Burnham, Oorspronkelijke titel : The Treasure of Montségur Eerste uitgave : 2003 Het verhaal speelt zich ergens af tussen 1209, wanneer de stad Beziers in de as wordt gelegd en 1243 waneer het beleg van Montségur plaats vindt. De auteur vertelt deze zoveelste dwaze godsdienstvervolging via de romanfiguur Jeanne, een meisje van 2 à 4 jaar die rond het verwoeste Béziers rondloopt in een bebloed kleedje. Zij wordt opgenomen door vrouwe Esclarmonde die haar als een dochter opvoedt, volgens de levenswijze der katharen. Op haar dertiende begaat zij een “wandaad” en wordt ze naar Montségur gestuurd, waar ze strenger onderricht krijgt. Ondertussen maakt de Inquisitie jacht op de katharen, met totale uitroeiing als doel. Jeanne raakt betrokken bij het verzet en strijdt voor vrijheid, samen met haar grote liefde William, de echtgenoot van haar beste vriendin. In 1243 belegeren de Fransen het fort Montségur waar de elite van de kathaarse kerk samen met een garnizoen nog gedurende t

Tijdsmeting en kalender

De laatste tijd had ik het gevoel dat ik meer wou weten over tijdsmeting in de Oudheid, en voornamelijk in het Oude Rome. Men viert op 21 april, niet zo maar niets voor niets dit jaar de 2762e verjaardag van Rome en SPQR nodigde die dag in het Klein Begijnhof te Leuven dan ook zijn leden uit om getuige te zijn van de jaarlijkse Romulus prijs, welke dit jaar te beurt viel aan Guido Cuyt (voor zijn jarenlange inzet als voorzitter van de AVRA, de Antwerpse Vereniging voor Romeinse Archeologie) en een stevige drink en hapjes. Ik had dit gevoel ook enkele dagen voordien in het Museo Nazionale Romano (Palazzo Massimo alle Terme) bij een Fasti (vorm van kalender), en herinnerde mij toen ook de reeks ROME, een BBC reeks die ook op Canvas was te zien, waar de lezer van de “acta diurna” (oorsprong van het woord journaal of dagelijkse berichten) voor een kalender stond, gelijkaardig aan deze in het Palazzo Massimo alle Terme. Dus historici en classici, nu de moment om te reageren op deze post. D