Doorgaan naar hoofdcontent

Verkiezingen in de VS

Je kan er niet om heen.  Je wordt overdonderd in de media over de op til zijnde Amerikaanse presidentsverkiezingen.  Normaal sta ik hierbij niet stil, het is uiteindelijk een van de lichtende voorbeelden van een “ democratisch” proces.  Vraag blijft natuurlijk of dit er wel echt democratisch aan toegaat.  En daar heb ik wel wat twijfels over.

Ogenschijnlijk zijn er in de Verenigde Staten slechts twee partijen, de roden, alles behalve  socialisten en/of communisten (blijkbaar een scheldwoord in de VS), ook de olifanten of beter nog de “Old Republican Party” en de blauwen, de ezels of “The Democratic Party”. Niets is minder waar, maar met uitzondering van de staten Maine en Nebraska, is in alle andere staten het het principe van “ First past the post” of “The winner takes all” van toepassing en komen kleinere partijen nooit boven water.

De verkiezingen in de Verenigde Staten vinden om de 2 jaar plaats op “Election Day”.  De presidentsverkiezingen om de 4 jaar en ze duren ook bijna een volledig jaar.  Het minste wat je dus kan zeggen is dat de kiezers zeker niet over een nacht ijs gaan en de verkiezingen verlopen in een aantal stappen.

In het jaar dat de verkiezingen voorafgaat welke plaatsvinden op de dinsdag na de eerste maandag van november in elk Olympisch jaar (dit jaar dus op 08 november) worden er allerlei zaken georganiseerd op niveau van de individuele staten waarbij de aanhangers van een partij kiezen wie ze als hun kandidaat naar voor schuiven. Deze procedure per staat zijn ofwel “primaries” of “caucuses”. Een caucus is een soort samenkomst van sympathisanten van een partij die hun keuze kenbaar maken.. Een primary lijkt op een echte verkiezing met stembussen en stembiljetten en alles wat wij ons daarbij kunnen voorstellen. In de VS heeft elke Amerikaan stemrecht, maar dient zich vooraf te registreren.  Enkel de geregistreerden kunnen dus stemmen, maar hebben geen stemplicht noch opkomstplicht.
Elke staat krijgt een aantal “delegates” of gedelegeerden toegekend.  Deze toewijzing is grondwettelijk vastgelegd op basis van het aantal inwoners per staat en wordt om de tien jaar herzien na een volkstelling.  De meest bevolkte staten krijgen dus meer delegates dan de minder bevolkte. Maar de kleinere staten zijn ook grondwettelijk beschermd zij kunnen rekenen op 3 delegates ongeacht hun  inwoners aantal.  Vermont bijvoorbeeld (eens staat met 600.000 inwoners dus heeft drie delegates nl een constituancy delegate (zetel in het Huis van Afgevaardigden) en 2  senatoren. Elke staat heeft er twee, ongeacht de grootte of het bevolkingsaantal..
Die zullen de keuze van de staat in kwestie duidelijk maken op de grote partijconventie op het einde van de zomer, waar de presidentskandidaat en zijn “running mate” worden aangeduid. In sommige staten scharen alle delegates zich achter hun winnaar, in andere staten worden de delegates proportioneel verdeeld volgens de behaalde percentages.
Naast die delegates zijn er ook “unpledged” (Republikeinen) of “super delegates” (bij de Democraten) die niet verkozen worden, maar op de partijconventies toch hun zeg mogen doen over de keuze van een presidentskandidaat. Die speciale delegates zijn gewezen presidenten, gouverneurs of andere topfiguren van de partij.
Na de conventies begin september kennen we dus van de twee grote partijen de kandidaat voor het Witte Huis en zijn kandidaat voor het vicepresidentschap. Die twee tandems nemen het dan tegen elkaar op in de echte campagne die op 8 november 2016 eindigt met de verkiezingen zelf. Maar ook andere kandidaten kunnen zich aandienen.  Dit jaar zijn dat naast Hillary Clinton en Donald Trump, Gary Johnson van de Libertarische Partij en Jill Stein van de Groenen. En waarschijnlijk heb je deze mensen zelf nooit gezien, laat staan hun naam gehoord.  Het wordt dus zeker een van de twee eerst genoemden.
Maar Amerikanen stemmen niet rechtstreeks voor hun president maar onrechtstreeks. Per staat worden een aantal “kiesmannen/kiesvrouwen” of “electors” afgevaardigd naar een Electoral College. Officieel kiezen die 538 mannen en vrouwen dan op 19 december wie de volgende president is, maar eigenlijk weten we dat meestal al met zekerheid de nacht van de verkiezingen zelf.  Het Electoral College is een overblijfsel uit de 18e eeuw toen de “wil van het volk” nog moest worden gefilterd door “een college van wijze mannen” om populistische machtsovernames of nieuwe dictators de pas af te snijden.
Het is dus niet degene die de meeste stemmen heeft gehaald die automatisch president wordt (Al Gore moet je het eens vragen in zijn strijd met tegen George W. Bush.  Gore haalde meer stemmen dan Bush, maar Bush haalde meer kiesmannen dan Gore).
Zelfs dan is de procedure nog niet helemaal afgelopen. Zo worden in januari voor het Verenigde Congres nog eens de stemmen van de “electors” geteld en maakt de Senaatsvoorzitter officieel de winnaar van de verkiezingen bekend. Die mag dan in januari 2017 de eed afleggen als president van de Verenigde Staten en het Witte Huis gaan bewonen voor de volgende 4 jaar.
Een belangrijk punt nog: op de verkiezingsdag op 8 november wordt niet enkel een president, maar ook een nieuw Huis van Afgevaardigden (435 leden) en een derde van de Senaat verkozen, evenals de gouverneurs van een aantal staten. De meerderheid in die kamers van het Congres is bijna even bepalend voor de machtsverhouding als de nieuwe bewoner van het Witte Huis.

Is dit nu democratisch? Ik heb daar mij twijfels over, mij lijkt dat met de Vox Populi een loopje wordt genomen.  Of ze daar nu in de VS dit jaar moeten kiezen tussen de pest en de cholera? Mocht de impact van het resultaat op het wereldgebeuren niet zo  belangrijk zijn en ook wij hierdoor niet getroffen worden, zou het mij worst wezen. Maar … dit is niet zo en ook ik kijk dus reikhalzend uit naar het resultaat van de vierjaarlijkse show. Op naar de verlossende 270 kiesmannen.

Met dank aan de inbreng van professor Bart Kerremans die op de openingszitting van het academiejaar 2016-2017 van de universiteit van de derde leeftijd Leuven ook dit item voorbeeldig kwam illustreren, Wikipedia voor de map van de kiesmannen per staat en The Guardian voor de banner.

Leo




Reacties

  1. Leo, this is an accurate summary of how the system works. You've explained the system well. The candidates tend to focus on states where it's not known who will win. It's already known how most states will vote, but in states like Ohio or Florida, it won't be known until election day, and those states will likely decide the winner. In Wisconsin, we have voted for democrats for president since Ronald Reagan, but it's always pretty close, which is why the candidates will sometimes visit Wisconsin, and never visits California (unless they're raising money!) Clinton has polled well in Wisconsin, but it's gotten closer lately, so now the candidates are starting to visit Wisconsin again. But we're not as important as states like Ohio and Florida because we are so much smaller. That's okay...we like Wisconsin! We also have a US Senate race in Wisconsin. It will be interesting to see how Wisconsin votes in November!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thanks Kyle. I appriaciate your comment and more that you understood what I wrote, thanks to google translate and to Robin?

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

De ontvoering van Proserpina.

Enkel voor dit beeld van Gian Lorenzo Bernini (1598-1680) zou ik naar Rome gaan. Iedereen heeft wel zo'n beeldhouwwerk welk hij graag op zijn kast zou hebben of in zijn living staan. Sommigen zullen kiezen voor de David, Mozes of de Pietà (Michelangelo), anderen voor werk van Rodin of Meunier, enkelingen houden het bij Begga D'Haese. Ik dus niet. Proserpina is de Romeinse Persephone. Ik kan er uren naar kijken, de gaafheid van de sculptuur, de kleur van het marmer, de vingerafdrukken van de ontvoerder in de dijen van het ontvoerde meisje (ja, meisje, eerder een jonge dame naar de vormen te oordelen), de radeloosheid in de blik van Proserpina. Maak van een volgend bezoek aan Rome zeker eens het voornemen om Proserpina met een bezoek te vereren in de Galleria Borghese, waar nog veel anders schoons staat. En niet vergeten om je tickets op voorhand online te bestellen of je komt er niet in ! Persephone (Grieks: Περσεφονεια, Persefoneia) is in de Griekse mythologie

Het geheim van Montségur

Auteur: Sophy Burnham, Oorspronkelijke titel : The Treasure of Montségur Eerste uitgave : 2003 Het verhaal speelt zich ergens af tussen 1209, wanneer de stad Beziers in de as wordt gelegd en 1243 waneer het beleg van Montségur plaats vindt. De auteur vertelt deze zoveelste dwaze godsdienstvervolging via de romanfiguur Jeanne, een meisje van 2 à 4 jaar die rond het verwoeste Béziers rondloopt in een bebloed kleedje. Zij wordt opgenomen door vrouwe Esclarmonde die haar als een dochter opvoedt, volgens de levenswijze der katharen. Op haar dertiende begaat zij een “wandaad” en wordt ze naar Montségur gestuurd, waar ze strenger onderricht krijgt. Ondertussen maakt de Inquisitie jacht op de katharen, met totale uitroeiing als doel. Jeanne raakt betrokken bij het verzet en strijdt voor vrijheid, samen met haar grote liefde William, de echtgenoot van haar beste vriendin. In 1243 belegeren de Fransen het fort Montségur waar de elite van de kathaarse kerk samen met een garnizoen nog gedurende t

Tijdsmeting en kalender

De laatste tijd had ik het gevoel dat ik meer wou weten over tijdsmeting in de Oudheid, en voornamelijk in het Oude Rome. Men viert op 21 april, niet zo maar niets voor niets dit jaar de 2762e verjaardag van Rome en SPQR nodigde die dag in het Klein Begijnhof te Leuven dan ook zijn leden uit om getuige te zijn van de jaarlijkse Romulus prijs, welke dit jaar te beurt viel aan Guido Cuyt (voor zijn jarenlange inzet als voorzitter van de AVRA, de Antwerpse Vereniging voor Romeinse Archeologie) en een stevige drink en hapjes. Ik had dit gevoel ook enkele dagen voordien in het Museo Nazionale Romano (Palazzo Massimo alle Terme) bij een Fasti (vorm van kalender), en herinnerde mij toen ook de reeks ROME, een BBC reeks die ook op Canvas was te zien, waar de lezer van de “acta diurna” (oorsprong van het woord journaal of dagelijkse berichten) voor een kalender stond, gelijkaardig aan deze in het Palazzo Massimo alle Terme. Dus historici en classici, nu de moment om te reageren op deze post. D