Het gerecht is vernoemd naar de Slag bij Marengo in de buurt van Alessandria (Piemonte, Italia). Napoleon Bonaparte zou kort voor de veldslag om een snelle maaltijd hebben gevraagd. Volgens de versie van wiki zou de kok daarop een gerecht hebben geïmproviseerd met wat voor handen was: kip, eieren, tomaten, uien, knoflook, kruiden, olijfolie en rivierkreeft (ik geloof in de verste verte niet dat er in de Bormida, ooit een rivierkreeft heeft gezeten) en zou hij de kip zelfs met een sabel in stukken hebben gesneden.
Persoonlijk ben ik de mening toegedaan dat de kok Auguste Escoffier (1846-1935) het gerecht in zijn boek vermeld "Le livre des menus" (1912) en dat het de geschiedkundige Massimo Alberini die dit boek van een voorwoord voorzag en het gerecht binnen de context plaatste van een haastig bereid maal op 14 juni 1800 voor destijds nog Eerste Consul Napoleon Bonaparte door een kok die waarschijnlijk de kip van een of andere Piëmontese boer had gestolen, de kip met zijn degen trancheerde, de stukken kip smoorde in olijfolie en witte wijn, en dit opdiende met een persillade.
En meer dan vermoedelijk is het pas Auguste Escoffier zelf die het gerecht verfijnde met tomaten, rivierkreeftjes, sneetjes brood en spiegeleieren.
Ingrediënten
1 kip (in stukken)
bloem
6 sjalotten
40 g boter
3 el olijfolie
1 teentje knoflook (geperst)
1 glas droge witte wijn
1 handvol basilicumblaadjes
1 laurierblad
250 g champignons
3 à 4 eetlepels gehakte peterselie
peper, zout
Facultatief:
50 g spekjes
500 gr tomaten, gepeld en ontpit
6 rivierkreeftjes
6 sneden getoast witbrood
6 gebakken spiegeleieren.
Bereidingswijze
- Snij de kip in mooie stukken en haal ze door de bloem.
- Smelt de boter met de olijfolie.
- Bak de kip mooi goudbruin an haal deze uit de vetstof. Dep af en bewaar !
- Zeef de saus en hergebruik de vetstof.
- Fruit de sjalot en de look.
Hier wijk ik af van het origineel recept. Ik ga tomaten gebruiken. Ik ben uiteindelijk naar de winkel kunnen gaan, zie ook graag voor mijn gasten wat groenten in het gerecht en mijn manschappen en ik dienen uiteraard niet tegen de Oostenrijkers in het slagveld.
- Voeg de in stukken gesmeden tomaten toe en de basilicum
- Blus af met de wijn, breng aan de kook
- Gedurende 15 minuten met deksel op de pan zacht stoven.
- Kruiden met peper, zout, laurier.
- Voeg de gebakken kip weer bij het gerecht en laat 20 minuten op een laag vuur verder stoven
- Voeg dan de in schijfjes gesneden paddestoelen toe
- Laat nog enkel minuten (5 à 10) verder stoven.
- Verwarm een presenteerschotel, serveer het gerecht op de schotel.
- Overgiet de schotel met de saus (eventueel wat ingebonden) en de peterselie.
En hier ga ik nogmaals uit de bocht. Blijkbaar wordt dit gerecht opgediend met rijst, pasta of nieuwe aardappeltjes. Ik serveerde lekkere aardappelkroketten, maar ik denk dat de kok dat zeker niet zal gemaakt hebben. En zowel witte als rode, uiteraard Italiaanse wijn, leent zich
uitstekend bij dit gerecht.
Wil je het gerecht maken met de facultatieve ingrediënten, kook de rivierkreeftjes in wat droge witte wijn. Toast het witbrood, zorg voor een zachte binnenkant. Bak de eieren tot spiegeleieren.
De toast wordt dan op de zijkant van het bord gelegd, het spiegelei op de toast, en de kip Marengo over het bord en een gedeelte van de toast en het rivierkreeftje komt dan mooi bovenaan het bord.
Leo.
nog geen China-verslagje?
BeantwoordenVerwijderenHartelijk bedankt voor al het moois dat jullie meehadden uit dit prachtig land. De halsketting is ontzettend mooi, de wierook ruikt heel lekker, het handtasje is zoooo schattig,...