Doorgaan naar hoofdcontent

De Delta deceptie

Oorspronkelijke titel : Deception point
Auteur : Dan Brown
Eerste uitgave : 2001


Een NASA satelliet doet een opzienbarende ontdekking op de Noordpool. Er wordt een meteoriet met fossielen gevonden. Dit bewijst dat er buitenaards leven is. Dat is een opsteker voor de ruimtevaartorganisatie, die al tijden onder vuur ligt. Ook voor president Zach Herney betekent de vondst goed nieuws: een tweede termijn in het Witte Huis lijkt in zicht. Senator Sedgewick Sexton, die zich zeer populair heeft weten te maken door kritiek te uiten op de NASA, probeert uit te vissen wat er juist gaande is. Hij wist veel kiezers naar zich toe te trekken door te vertellen dat NASA veel geld kost en maar heel weinig resultaat boekt.

De president vraagt Rachel Sexton, de dochter van Sedgewick Sexton en analiste bij de inlichtingendienst NRO, na te gaan of de vondst authentiek is. In allerijl vertrekt ze naar het noordpoolgebied om het werk van een team wetenschappers, onder wie oceanograaf Michael Tolland, te controleren.

Bij de aankomst van Rachel lijkt het er op dat de meteoriet niet echt is. Een speciale eenheid probeert elke persoon die weet dat de meteoriet onecht is te doden, zodat de waarheid nooit boven water zal komen. Uiteindelijk blijkt dat de baas van Rachel Sexton de schuldige is achter de verspreiding over de leugens in verband met de meteoriet. Volgens hem was dit de enige oplossing om ruimtevaartorganisatie NASA te redden van de ondergang.

De vader van Rachel, senator Sexton Sedgewick is ondertussen samen met zijn aartsrivaal, Zach Herney gebonden in een machtsstrijd met Het Witte Huis als eindstreep. Zach Herney is uitermate tevreden met de vondst van NASA. Zeker nadat de senator besloot NASA te gebruiken voor zijn campagne. Hij klaagde steen en been over de vele mislukkingen van de NASA en al het geld dat erdoor verloren ging.

Deze roman werd uitgegeven twee jaar vóór de Da Vinci code. Ik vond dit een vrij spannend boek waarvan ik waarschijnlijk nooit had gehoord was er de Dan Brown hype niet geweest en heeft dit boek mij er zeker toe aangezet de dan meer gekende werken van deze auteur nog eens vast te nemen. Na “Het Juvenalis dilemma” (bespreking op deze blog, klik op de link), zal ik toch nog eens het Bernini mysterie en de Da Vinci code ter hand moeten nemen.

En ja, toch iets. Een deel van het verhaal leek mij als iets wat ik reeds in mijn jonge jaren had gelezen. Ik dacht op sommige ogenblikken met Ice Station Zebra (auteur : Alistair McLean) in de hand te zitten, waarschijnlijk als gevolg van de onderzeeër tocht onder het noorderlijk poolijs.

Leo

Reacties

Populaire posts van deze blog

De ontvoering van Proserpina.

Enkel voor dit beeld van Gian Lorenzo Bernini (1598-1680) zou ik naar Rome gaan. Iedereen heeft wel zo'n beeldhouwwerk welk hij graag op zijn kast zou hebben of in zijn living staan. Sommigen zullen kiezen voor de David, Mozes of de Pietà (Michelangelo), anderen voor werk van Rodin of Meunier, enkelingen houden het bij Begga D'Haese. Ik dus niet. Proserpina is de Romeinse Persephone. Ik kan er uren naar kijken, de gaafheid van de sculptuur, de kleur van het marmer, de vingerafdrukken van de ontvoerder in de dijen van het ontvoerde meisje (ja, meisje, eerder een jonge dame naar de vormen te oordelen), de radeloosheid in de blik van Proserpina. Maak van een volgend bezoek aan Rome zeker eens het voornemen om Proserpina met een bezoek te vereren in de Galleria Borghese, waar nog veel anders schoons staat. En niet vergeten om je tickets op voorhand online te bestellen of je komt er niet in ! Persephone (Grieks: Περσεφονεια, Persefoneia) is in de Griekse mythologie

Het geheim van Montségur

Auteur: Sophy Burnham, Oorspronkelijke titel : The Treasure of Montségur Eerste uitgave : 2003 Het verhaal speelt zich ergens af tussen 1209, wanneer de stad Beziers in de as wordt gelegd en 1243 waneer het beleg van Montségur plaats vindt. De auteur vertelt deze zoveelste dwaze godsdienstvervolging via de romanfiguur Jeanne, een meisje van 2 à 4 jaar die rond het verwoeste Béziers rondloopt in een bebloed kleedje. Zij wordt opgenomen door vrouwe Esclarmonde die haar als een dochter opvoedt, volgens de levenswijze der katharen. Op haar dertiende begaat zij een “wandaad” en wordt ze naar Montségur gestuurd, waar ze strenger onderricht krijgt. Ondertussen maakt de Inquisitie jacht op de katharen, met totale uitroeiing als doel. Jeanne raakt betrokken bij het verzet en strijdt voor vrijheid, samen met haar grote liefde William, de echtgenoot van haar beste vriendin. In 1243 belegeren de Fransen het fort Montségur waar de elite van de kathaarse kerk samen met een garnizoen nog gedurende t

Tijdsmeting en kalender

De laatste tijd had ik het gevoel dat ik meer wou weten over tijdsmeting in de Oudheid, en voornamelijk in het Oude Rome. Men viert op 21 april, niet zo maar niets voor niets dit jaar de 2762e verjaardag van Rome en SPQR nodigde die dag in het Klein Begijnhof te Leuven dan ook zijn leden uit om getuige te zijn van de jaarlijkse Romulus prijs, welke dit jaar te beurt viel aan Guido Cuyt (voor zijn jarenlange inzet als voorzitter van de AVRA, de Antwerpse Vereniging voor Romeinse Archeologie) en een stevige drink en hapjes. Ik had dit gevoel ook enkele dagen voordien in het Museo Nazionale Romano (Palazzo Massimo alle Terme) bij een Fasti (vorm van kalender), en herinnerde mij toen ook de reeks ROME, een BBC reeks die ook op Canvas was te zien, waar de lezer van de “acta diurna” (oorsprong van het woord journaal of dagelijkse berichten) voor een kalender stond, gelijkaardig aan deze in het Palazzo Massimo alle Terme. Dus historici en classici, nu de moment om te reageren op deze post. D