De plant heeft een donkerbruine, kruipende wortelstok. De stengels staan rechtop, bovenaan vertakt, kantig, stevig, hol. Bladeren bovenaan zittend staan verspreid; tot 15 x 10cm groot, geveerd met tot 12 paar lancetvormige, aan de onderste bladeren veersprietig, aan de bovenste gezaagde slippen. Bloemen in hoofdjes, verenigd in een dichte schermvormige pluim; hoofdje met leerachtige, ei-lancetvormige omwindselbladen, 7-13 mm, plat, uitsluitend met buisbloempjes. Vruchten: 5-ribbig nootje zonder haarkroon.
Boerenwormkruid werd vroeger veelvuldig gebruikt, zowel culinair als medicinaal, maar is volledig in onbruik geraakt. Het werd in boerentuintjes gekweekt. Het was ook een middel om ongedierte te weren. De sterke, aromatische geur, jaagt ongedierte zoals muggen, motten in kasten, vlooien op dieren weg. In de keuken was het een vervanger voor het zeer dure nootmuskaat en foelie. Medicinaal is het bloedzuiverend en wormverdrijvend. Vroeger werd het in de Kempen "koekskeskruid" genoemd en werd er in pannenkoeken verwerkt. Het was een welkome aanvulling op een arm dieet. Alleen de jonge blaadjes zijn bruikbaar, de oudere zijn te hard. De smaak is naar moderne maatstaf sterk en onaantrekkelijk. Boerenwormkruid is nu verboden voor voeding in België. Maar als je rekening houdt dat het zeker niet kan gebruikt worden in zwangere toestand of bij gebruik van bloedverdunners, dan loop je echt geen risico, tenminste niet in Italië.
Dit recept kreeg ik van een zeer lieve dame op een agriturismo in Piemonte te Montegrosso Cinaglio, de uitbaatster van “I tre tigli”. Vermits je best iets versgeplukt verwerkt, hebben wij ter plaatse een recipiënt aangeschaft, en het infuus klaar gemaakt. Vermits vereist is dat de eerste dagen er regelmatig geschud wordt, zal het vervoer in onze koffer het nodige hebben gedaan.
Neem 15 mooie grote onbeschadigde jonge bladen van het moederkruid en giet hierover 1 liter 95° alcohol (ethanol). Er bestaat ook een variant waarbij de bloemen worden gebruikt, maar hiervan heb ik geen verhoudingen. Als ik ze vind zal ik ze je zeker niet weerhouden.
Bewaar dit infuus gedurende 40 dagen op een duistere plaats. Af en toe schudden.
Breng 1 liter water aan de kook en los daar 800 gr tot 1 kg fijne suiker in op.
- Laat deze siroop afkoelen en meng en meng daarna met het bekomen infuus na deze te hebben gefilterd.
- Bottelen en op een koele plaats bewaren.
- De likeur moet nu ongeveer zes maanden rusten om de smaak op zijn best te ontwikkelen.
Leo
Reacties
Een reactie posten