Doorgaan naar hoofdcontent

Toetanchamon, de vergeten farao die het gezicht van Egypte werd.

Auteur: Philipp Vandenberg
Oorspronkelijke titel : Der vergessene Pharao Toetanchamon (Duits)
Eerste uitgave: 1978



Op zoek naar boeken van deze auteur, stootte ik in de stadsbibliotheek "Tweebronnen" in Leuven op dit boek dat daar gecatalogiseerd staat als een biografie. Dit is dit boek te veel eer aan doen, maar een goed populair-wetenschappelijke bijdrage tot de beschrijving van de geschiedenis van de archeologie en de ontdekking van de vergeten farao.


Het verhaal over de archeoloog dr. Howard Carter (09/05/1874-02/03/1939), vanaf het begin van zijn archeologisch bezig zijn tot aan zijn dood, een man totaal bezeten door het idee de vergeten farao Toetanchamon te vinden. De man die tijdens zijn leven 150,000 ton zand, rots en gesteente verplaatste, de modder niet inbegrepen.


Op 4 november 1922 stuitte de Engelse “archeoloog” Howard Carter op de toegang tot het graf van Toetanchamon, een farao die 3000 jaar geleden in der vergetelheid was geraakt. De ontdekking ging gepaard met bittere armoede en onbeschrijflijke rijkdom, haat en nijd, intriges en moord en maakte Howard Carter in één klap tot de bekendste archeoloog van de 20e eeuw.
Uitgebreid wordt dan ook de ontdekking beschreven van deze tot op dat moment onbekende farao en de jaren van inventarisatie, conservering en interpretatie die erop volgden.

De farao's uit de 18e dynastie (de eerste dynastie uit het Nieuwe Rijk (1550 AD - 1307 AD) waren opeenvolgend Ahmose I, Amenhotep I, Thoetmosis I, II en III met zijn bekende wederhelft Hatsjepsoet en haar nog veel bekendere tempel, Amenhotep II, Thoetmosis IV, Amenhotep III en Amenhotep IV die later de naam aannam van Echnaton en zijn zeer gekende "madam" Nefertite, zij voerden de zonnecultus Aton in, Smenchkare, Toetanchamon, Ay en Horemheb, die verantwoordelijk was en oorzaak dat een deel van de geschiedenis van de 18e dynastie werd "uitgewist". Ay en Horemheb waren al niet meer van koninklijken bloede, de inteelt had haar werk gedaan. Dat komt ervan als een farao kinderen verwekt bij onnoemelijk veel bijvrouwen en deze prinsen en prinsessen van koninklijken bloede dan onderling gaan huwen, enz, enz! De 18e dynastie werd opgevolgd door je raad het niet ... de 19e en dat waren de Ramsessieden.

Onooglijk veel boeken zijn over Toetanchamon, voor de vrienden Toet, verschenen. Zijn gouden dodenmasker werd een van de bekendste kunstwerken ter wereld.

De ontdekker van het graf verdween echter naar de achtergrond.

Echt een meeslepend verslag van een opwindende en meest romantische gebeurtenis uit de geschiedenis van de archeologie. Met een algemene bibliografie, met bronvermelding en met een register op namen, kom je meer te weten als daar nog zin in is. Aan te bevelen.

Leo.

Reacties

Populaire posts van deze blog

De ontvoering van Proserpina.

Enkel voor dit beeld van Gian Lorenzo Bernini (1598-1680) zou ik naar Rome gaan. Iedereen heeft wel zo'n beeldhouwwerk welk hij graag op zijn kast zou hebben of in zijn living staan. Sommigen zullen kiezen voor de David, Mozes of de Pietà (Michelangelo), anderen voor werk van Rodin of Meunier, enkelingen houden het bij Begga D'Haese. Ik dus niet. Proserpina is de Romeinse Persephone. Ik kan er uren naar kijken, de gaafheid van de sculptuur, de kleur van het marmer, de vingerafdrukken van de ontvoerder in de dijen van het ontvoerde meisje (ja, meisje, eerder een jonge dame naar de vormen te oordelen), de radeloosheid in de blik van Proserpina. Maak van een volgend bezoek aan Rome zeker eens het voornemen om Proserpina met een bezoek te vereren in de Galleria Borghese, waar nog veel anders schoons staat. En niet vergeten om je tickets op voorhand online te bestellen of je komt er niet in ! Persephone (Grieks: Περσεφονεια, Persefoneia) is in de Griekse mythologie ...

Colonia Ulpia Traiana

In 13/12 v.Chr. bouwt de Romeinse veldheer Nero Claudius Drusus de legerplaats Castra Vetera. Deze plaats bevindt zich aan de monding van de Lippe met de Rijn op de Fürstenberg. Dit fort diende als uitvalsbasis voor een veldtocht op de rechter Rijnoever in 8 v.Chr. die leidde tot de onderwerping van de Germaanse stam van de Sugambren. Zij werden gedwongen naar de linker Rijnoever te verhuizen en werden in het vervolg aangeduid als Ciberni, Cuberni of Cugerni. De nederzetting krijgt nadien de naam Cibernodorum en heeft dezelfde status als het noordelijke gelegen Batavodurum (Nijmegen), woonplaats van de Bataven. De nabijheid van een Romeins legioen in Castra Vetera en de ligging aan een zijarm van de Rijn zorgden ervoor dat de plaats zich in enkele jaren ontwikkelde tot een welvarende handelsnederzetting. Tijdens de Bataafse Opstand (69/70) deelde de plaats echter het lot van Castra Vetera en werd zij platgebrand. Grondplan In 71 werden zowel het fort en Cibernodorum...

De zaak Torfs

Auteur : Jo Claes Eerste uitgave : 2008. Deze krimi speelt zich af in Leuven en centraal in het verhaal staat de moord op de kunstexpert/restaurateur Pieter Torfs. Een beeldschone vrouw, Christine Jonckheere, vraagt hem of hij een schilderij dat geschilderd zou zijn door de laatmiddeleeuwse kunstenaar Martin Schongauer, op echtheid wil onderzoeken. Torfs, die een passionele maar bizarre verhouding heeft met zijn assistente, en open staat voor vrouwelijk schoon, vermoedt dat er iets niet pluis is met het schilderij. Maar toch neemt hij de opdracht aan als blijkt dat zijn cliënt in meer is geinteresseerd dan een louter zakelijke relatie. Na een wetenschappelijk onderzoek, schrijft Torfs schrijft een echtheidscertificaat uit. Later blijkt dit schilderij, inmiddels verkocht, toch een vervalsing te zijn. Kort daarna hangt Torfs te bengelen aan een koord. Zelfmoord ? Hoofdinspecteur Thomas Berg, is juist overgeplaatst van Brussel naar Leuven. Een ongelukkige liefde maak...