Doorgaan naar hoofdcontent

Koffie, gezond of niet?

De voorzitter van SPQR bezorgde mij een artikel over het drinken van koffie en de wetenschappelijke bewijzen dat dit zeker niet ongezond zou zijn. Zoals met vele wetenschappelijke bewijzen, ligt de waarheid waarschijnlijk in het midden en wil ik zeker hier geen "bewijs" leveren van het grote gelijk.  Maar het is zoals met geloof, je hebt "believers" en "non-believers".  Dit dus voor de "believers" een voedingsbodem om hun gelijk te bewijzen en voor de "non-believers" om er stevig tegen in te gaan.  Bron van dit artikel is www.businessinsider.com .

Koffie, gezond? Jazeker, toch als we verschillende studies mogen geloven. Zo is er bijvoorbeeld aangetoond dat koffiedrinkers minder kans maken om een ernstige ziekte te krijgen. Enkele wetenschappelijk bewezen 'gezondheidsvoordelen' van koffie op een rij  : 13 redenen om koffie te drinken !

  1. Energieniveau en (nog) slimmer wordenEen kopje koffie kan je helpen om je minder moe te voelen en het doet je energieniveau de hoogte ingaan. Dit komt doordat koffie de stimulans cafeïne bevat, dat een remmende neurotransmitter in de hersenen blokkeert met een stimulerend effect tot gevolg. Verscheidene studies tonen aan dat koffie diverse aspecten van de hersenfunctie kan verbeteren, zoals het geheugen, de gemoedstoestand, de waakzaamheid, de reactietijd en de algemene cognitieve functies.
  2. Vet verbranden.  Cafeïne is een van de weinige natuurlijke stoffen waarvan bewezen is dat het helpt om vet te verbranden. Onderzoek wijst uit dat cafeïne de stofwisseling kan stimuleren. Uit andere studies blijkt bovendien dat cafeïne de vetverbranding bij zwaarlijvige individuen met 10 procent doet verhogen en met 29 procent bij magere mensen. Het is echter wel mogelijk dat deze effecten afnemen bij langdurige koffieconsumptie. 
  3. Fysieke prestaties.  Een sterk koffietje een halfuur voor je naar de fitness gaat, blijkt geen slecht idee. Het is immers aangetoond dat koffie de fysieke prestaties aanzienlijk kan verbeteren. Cafeïne doet het adrenalineniveau stijgen en laat daarnaast vetzuren vrij uit het vetweefsel.
  4. Essentiële voedingsstoffen.  Koffie is meer dan alleen zwart water. Het bevat veel voedingsstoffen zoals riboflavine (vitamine B2), pantotheenzuur (vitamine B5), kalium, magnesium en nicotinezuur.
  5. Diabetes type 2.  Koffiedrinkers lopen een duidelijk verminderd risico op het krijgen van diabetes type 2, een ernstige ziekte die wereldwijd zo'n 300 miljoen mensen treft. Uit diverse studies blijkt dat fervente koffiedrinkers 23 tot zelfs 50 procent minder risico hebben om de ziekte te krijgen. Eén studie toont zelfs een vermindering aan van 67 procent.
  6. Alzheimer en dementie.  Wie veel koffie drinkt, zou tot 65 procent minder kans hebben om Alzheimer te krijgen. Regelmatig een kopje koffie drinken kan er dus voor zorgen dat Alzheimer niet of later optreedt. 
  7. Parkinson. Eveneens uit talrijke onderzoeken komt naar voren dat wie regelmatig een kopje koffie drinkt minder risico loopt op het krijgen van Parkinson. Het is de cafeïne die zorgt voor dit effect, bij mensen die cafeïnevrije koffie drinken, werd het effect namelijk niet aangetoond.
  8. Bescherming van de lever.  Koffiedrinkers maken bovendien minder kans om cirrose te krijgen, dat kan worden veroorzaakt door verschillende ziektes die de lever aantasten.
  9. Depressie.  Uit een studie van Harvard blijkt dat vrouwen die 4 of meer kopjes koffie per dag drinken tot 20 procent minder kans maken om in een depressie te belanden. Een andere studie bij 208.424 individuen toont aan dat 4 dagelijkse kopjes de neiging tot het plegen van zelfmoord met 53 procent doet afnemen.
  10. Lever- en darmkanker.  De ontwikkeling van lever- en darmkanker kan worden ingeperkt door koffie te drinken. Zo maken koffiedrinkers 40 procent minder kans op de diagnose leverkanker. Daarnaast bleek uit een onderzoek bij 489.706 individuen dat mensen die 4 tot zelf 5 koffies per dag drinken 15 procent minder kans lopen op darmkanker.
  11. Hart- en vaatziekten en beroerte.  Het is bewezen dat koffie de bloeddruk kan verhogen. Dat effect is vaak echter klein en gaat meestal weg als men regelmatig koffie drinkt. Toch kan dit bij sommige mensen problematisch zijn, dus denk hieraan, als je een verhoogde bloeddruk hebt. Studies ondersteunen echter NIET de mythe dat koffie zou leiden tot meer hart- en vaatziektes. Daarnaast tonen sommige onderzoeken aan dat beroertes minder vaak voorkomen bij koffiedrinkers.
  12. Langer leven.  Gezien het feit dat koffiedrinkers minder kans hebben om bepaalde ziektes te krijgen, is het logisch dat koffie kan helpen om langer te leven. Verscheidene onderzoeken hebben in het verleden al aangetoond dat koffie drinken beschermt tegen vroegtijdig overlijden.
  13. Grootste bron van antioxidanten.  Voor vele mensen is hun dagelijkse kopje koffie een van de gezondste aspecten van hun voedingspatroon, aangezien koffie een enorme hoeveelheid antioxidanten bevat. De meeste mensen verkrijgen trouwens meer antioxidanten uit koffie dan uit fruit en groenten.

Tot slot tonen ook de artikels 'Koffie voorkomt fysieke kantoorklachten' en 'Koffie op kantoor: niks dan voordelen!' welke voordelen koffie nog zoal kan opleveren ...

Het gaat hier dus over koffie, niet over de toevoegingen melk, suiker, whisky of andere geestrijke dranken.


Ik denk dat ik mij snel nog eens een tasje ga zetten.  Daarna even kijken naar de polemieken die zullen ontstaan.

Leo.

Reacties

Populaire posts van deze blog

De ontvoering van Proserpina.

Enkel voor dit beeld van Gian Lorenzo Bernini (1598-1680) zou ik naar Rome gaan. Iedereen heeft wel zo'n beeldhouwwerk welk hij graag op zijn kast zou hebben of in zijn living staan. Sommigen zullen kiezen voor de David, Mozes of de Pietà (Michelangelo), anderen voor werk van Rodin of Meunier, enkelingen houden het bij Begga D'Haese. Ik dus niet. Proserpina is de Romeinse Persephone. Ik kan er uren naar kijken, de gaafheid van de sculptuur, de kleur van het marmer, de vingerafdrukken van de ontvoerder in de dijen van het ontvoerde meisje (ja, meisje, eerder een jonge dame naar de vormen te oordelen), de radeloosheid in de blik van Proserpina. Maak van een volgend bezoek aan Rome zeker eens het voornemen om Proserpina met een bezoek te vereren in de Galleria Borghese, waar nog veel anders schoons staat. En niet vergeten om je tickets op voorhand online te bestellen of je komt er niet in ! Persephone (Grieks: Περσεφονεια, Persefoneia) is in de Griekse mythologie

Het geheim van Montségur

Auteur: Sophy Burnham, Oorspronkelijke titel : The Treasure of Montségur Eerste uitgave : 2003 Het verhaal speelt zich ergens af tussen 1209, wanneer de stad Beziers in de as wordt gelegd en 1243 waneer het beleg van Montségur plaats vindt. De auteur vertelt deze zoveelste dwaze godsdienstvervolging via de romanfiguur Jeanne, een meisje van 2 à 4 jaar die rond het verwoeste Béziers rondloopt in een bebloed kleedje. Zij wordt opgenomen door vrouwe Esclarmonde die haar als een dochter opvoedt, volgens de levenswijze der katharen. Op haar dertiende begaat zij een “wandaad” en wordt ze naar Montségur gestuurd, waar ze strenger onderricht krijgt. Ondertussen maakt de Inquisitie jacht op de katharen, met totale uitroeiing als doel. Jeanne raakt betrokken bij het verzet en strijdt voor vrijheid, samen met haar grote liefde William, de echtgenoot van haar beste vriendin. In 1243 belegeren de Fransen het fort Montségur waar de elite van de kathaarse kerk samen met een garnizoen nog gedurende t

Tijdsmeting en kalender

De laatste tijd had ik het gevoel dat ik meer wou weten over tijdsmeting in de Oudheid, en voornamelijk in het Oude Rome. Men viert op 21 april, niet zo maar niets voor niets dit jaar de 2762e verjaardag van Rome en SPQR nodigde die dag in het Klein Begijnhof te Leuven dan ook zijn leden uit om getuige te zijn van de jaarlijkse Romulus prijs, welke dit jaar te beurt viel aan Guido Cuyt (voor zijn jarenlange inzet als voorzitter van de AVRA, de Antwerpse Vereniging voor Romeinse Archeologie) en een stevige drink en hapjes. Ik had dit gevoel ook enkele dagen voordien in het Museo Nazionale Romano (Palazzo Massimo alle Terme) bij een Fasti (vorm van kalender), en herinnerde mij toen ook de reeks ROME, een BBC reeks die ook op Canvas was te zien, waar de lezer van de “acta diurna” (oorsprong van het woord journaal of dagelijkse berichten) voor een kalender stond, gelijkaardig aan deze in het Palazzo Massimo alle Terme. Dus historici en classici, nu de moment om te reageren op deze post. D