Doorgaan naar hoofdcontent

Caffè Catto

Reizen is ontdekken. Laatst waren wij weer eens op toer in Italië. Op een bepaald ogenblik bevonden we ons in Ricetto di Candelo. Gidsen bestempelen dit dorp in de omgeving van Biella aan de voet van de Alpen als een der mooiste plekjes in Italië. Meestal weten wij dat je een dergelijke benaming soms onterecht krijgt, maar deze keer was het “Tombola” zoals een mooie Italiaanse uitdrukking dit stelt.

Il ricetto, een middeleeuws vestigingswerk, typisch voor la regio Piemonte, werd in de 11e en 12e eeuw op initiatief van de bewoners van Candelo gebouwd. Het woord ricetto is afgeleid van het Latijnse woord receptum, dat schuilplaats betekent. Het is de meest intact gebleven ricetto van Piemonte en heeft altijd een belangrijke rol gespeeld voor Candelo en zijn inwoners. De bewoners gebruikten het als opslag, van landbouwproducten in vredestijd, en als schuilplaats in oorlogstijd.

Tot enige jaren geleden werd de ricetto nog gebruikt voor de opslag van landbouwproducten en de productie van wijn. Dat verklaart wellicht waarom het nog in zo’n goede staat verkeert. De vestiging is bijna geheel ommuurd met uitzondering van de zuidkant, waar in 1819 het gemeentehuis werd gebouwd. Dit in neoklassieke stijl opgetrokken gemeentehuis staat in schril contrast met de middeleeuwse architectuur van il ricetto.

Het belangrijkste gebouw binnen de vestiging is “Il palazzo del principe” dat in opdracht van Sebastiano Ferrero in 1496 werd gebouwd. Tegenwoordig worden in Ricetto di Candelo tal van evenementen georganiseerd. Een van die evenementen is “Candelo in fiore” dat eens in de twee jaar plaatsvindt en het moest lukken dat wij juist op dat ogenblik ons daar bevonden. Tijdens dit festijn wordt de middeleeuwse borgo omgetoverd tot één prachtige bloemen- en plantentuin. Ook bijzonder is “Il Mezzogiorno al Ricetto” waar je onder het genot van een hapje en een drankje een rondleiding maakt door de borgo.

In één van de opslagplaatsen waar ambachtslui het beste van zichzelf presenteren hadden we ook een ontmoeting met een artisanale koffiebrander. Op de reuk werden wij naar zijn stalletje getrokken.

Caffè Catto werd opgericht in de jaren 1940 en voert nog steeds hoge kwaliteit, vakmanschap en de familiewaarden hoog in het vaandel. Zo brengen zij een beperkt gamma producten aan de man die aan deze normen beantwoorden voor de veeleisende klant. De branderij Catto Paolo srl tref je aan op de via per Muzzano 6/a in 13897 Occhieppo Inferiore (Biella). Wij brachten dan ook maar een 1kg bonen mee naar huis. Soms ervaar je dat thuis de smaak net iets anders is dan waar je het aantrof, hier zeker niet. Dit is gewoon een zeer lekkere koffie, met een mooie roomlaag en een diepe smaak. Spijtig dat Biella nu niet bij de deur ligt en ook niet echt op een vakantieroute. Gelukkig is er een online shop waar je kan bestellen.


Aankoopprijzen liggen tussen de 18 € en 40 € per kilo, maar voor deze prijs haal je werkelijk iets ongelooflijk in huis, een arabica koffie uit het rijk van de sneeuw nl. de Himalaya en voor zover ik weet 's werelds enige koffie geteeld ten noorden van de Kreeftskeerkring. In een kleine plantage in de wijk Nuwakot, aan de voet van de bergketen van de Ganesh Himal en omringd door de Trisuli rivier, ontdekten ze een van de meest kostbare Arabica koffiebonen. Pas onlangs geplant in een van de weinige regio's in deze streken, beschermd tegen vorst, wordt de plant bemest met buffelmest, geplukt van november tot januari, in de zon gedroogd en rechtstreeks uitgevoerd door de lucht van Kathmandu. Analyse van de "espresso" koffie, onthult een indrukwekkende en onverwachte uitkomst. De prachtige consistentie en ongewone structuur fuseert met de kostbare geur van cacao en gekonfijte sinaasappel en gember.  

Leo

Reacties

Populaire posts van deze blog

De ontvoering van Proserpina.

Enkel voor dit beeld van Gian Lorenzo Bernini (1598-1680) zou ik naar Rome gaan. Iedereen heeft wel zo'n beeldhouwwerk welk hij graag op zijn kast zou hebben of in zijn living staan. Sommigen zullen kiezen voor de David, Mozes of de Pietà (Michelangelo), anderen voor werk van Rodin of Meunier, enkelingen houden het bij Begga D'Haese. Ik dus niet. Proserpina is de Romeinse Persephone. Ik kan er uren naar kijken, de gaafheid van de sculptuur, de kleur van het marmer, de vingerafdrukken van de ontvoerder in de dijen van het ontvoerde meisje (ja, meisje, eerder een jonge dame naar de vormen te oordelen), de radeloosheid in de blik van Proserpina. Maak van een volgend bezoek aan Rome zeker eens het voornemen om Proserpina met een bezoek te vereren in de Galleria Borghese, waar nog veel anders schoons staat. En niet vergeten om je tickets op voorhand online te bestellen of je komt er niet in ! Persephone (Grieks: Περσεφονεια, Persefoneia) is in de Griekse mythologie

Het geheim van Montségur

Auteur: Sophy Burnham, Oorspronkelijke titel : The Treasure of Montségur Eerste uitgave : 2003 Het verhaal speelt zich ergens af tussen 1209, wanneer de stad Beziers in de as wordt gelegd en 1243 waneer het beleg van Montségur plaats vindt. De auteur vertelt deze zoveelste dwaze godsdienstvervolging via de romanfiguur Jeanne, een meisje van 2 à 4 jaar die rond het verwoeste Béziers rondloopt in een bebloed kleedje. Zij wordt opgenomen door vrouwe Esclarmonde die haar als een dochter opvoedt, volgens de levenswijze der katharen. Op haar dertiende begaat zij een “wandaad” en wordt ze naar Montségur gestuurd, waar ze strenger onderricht krijgt. Ondertussen maakt de Inquisitie jacht op de katharen, met totale uitroeiing als doel. Jeanne raakt betrokken bij het verzet en strijdt voor vrijheid, samen met haar grote liefde William, de echtgenoot van haar beste vriendin. In 1243 belegeren de Fransen het fort Montségur waar de elite van de kathaarse kerk samen met een garnizoen nog gedurende t

Tijdsmeting en kalender

De laatste tijd had ik het gevoel dat ik meer wou weten over tijdsmeting in de Oudheid, en voornamelijk in het Oude Rome. Men viert op 21 april, niet zo maar niets voor niets dit jaar de 2762e verjaardag van Rome en SPQR nodigde die dag in het Klein Begijnhof te Leuven dan ook zijn leden uit om getuige te zijn van de jaarlijkse Romulus prijs, welke dit jaar te beurt viel aan Guido Cuyt (voor zijn jarenlange inzet als voorzitter van de AVRA, de Antwerpse Vereniging voor Romeinse Archeologie) en een stevige drink en hapjes. Ik had dit gevoel ook enkele dagen voordien in het Museo Nazionale Romano (Palazzo Massimo alle Terme) bij een Fasti (vorm van kalender), en herinnerde mij toen ook de reeks ROME, een BBC reeks die ook op Canvas was te zien, waar de lezer van de “acta diurna” (oorsprong van het woord journaal of dagelijkse berichten) voor een kalender stond, gelijkaardig aan deze in het Palazzo Massimo alle Terme. Dus historici en classici, nu de moment om te reageren op deze post. D