Reizen is ontdekken.
Laatst waren wij weer eens op toer in Italië. Op een bepaald
ogenblik bevonden we ons in Ricetto di Candelo. Gidsen bestempelen
dit dorp in de omgeving van Biella aan de voet van de Alpen als een
der mooiste plekjes in Italië. Meestal weten wij dat je een
dergelijke benaming soms onterecht krijgt, maar deze keer was het
“Tombola” zoals een mooie Italiaanse uitdrukking dit stelt.
Il ricetto, een
middeleeuws vestigingswerk, typisch voor la regio Piemonte, werd in
de 11e en 12e eeuw op initiatief van de bewoners van Candelo gebouwd.
Het woord ricetto is afgeleid van het Latijnse woord receptum, dat
schuilplaats betekent. Het is de meest intact gebleven ricetto van
Piemonte en heeft altijd een belangrijke rol gespeeld voor Candelo en
zijn inwoners. De bewoners gebruikten het als opslag, van
landbouwproducten in vredestijd, en als schuilplaats in oorlogstijd.
Tot enige jaren geleden
werd de ricetto nog gebruikt voor de opslag van landbouwproducten en
de productie van wijn. Dat verklaart wellicht waarom het nog in zo’n
goede staat verkeert. De vestiging is bijna geheel ommuurd met
uitzondering van de zuidkant, waar in 1819 het gemeentehuis werd
gebouwd. Dit in neoklassieke stijl opgetrokken gemeentehuis staat in
schril contrast met de middeleeuwse architectuur van il ricetto.
Het belangrijkste gebouw
binnen de vestiging is “Il palazzo del principe” dat in opdracht
van Sebastiano Ferrero in 1496 werd gebouwd. Tegenwoordig worden in
Ricetto di Candelo tal van evenementen georganiseerd. Een van die
evenementen is “Candelo in fiore” dat eens in de twee jaar
plaatsvindt en het moest lukken dat wij juist op dat ogenblik ons
daar bevonden. Tijdens dit festijn wordt de middeleeuwse borgo
omgetoverd tot één prachtige bloemen- en plantentuin. Ook
bijzonder is “Il Mezzogiorno al Ricetto” waar je onder het genot
van een hapje en een drankje een rondleiding maakt door de borgo.
In één van de
opslagplaatsen waar ambachtslui het beste van zichzelf presenteren
hadden we ook een ontmoeting met een artisanale koffiebrander. Op de
reuk werden wij naar zijn stalletje getrokken.
Caffè Catto werd
opgericht in de jaren 1940 en voert nog steeds hoge kwaliteit,
vakmanschap en de familiewaarden hoog in het vaandel. Zo brengen zij
een beperkt gamma producten aan de man die aan deze normen
beantwoorden voor de veeleisende klant. De branderij Catto Paolo srl
tref je aan op de via per Muzzano 6/a in 13897 Occhieppo Inferiore
(Biella). Wij brachten dan ook maar een 1kg bonen mee naar huis.
Soms ervaar je dat thuis de smaak net iets anders is dan waar je het
aantrof, hier zeker niet. Dit is gewoon een zeer lekkere koffie, met
een mooie roomlaag en een diepe smaak. Spijtig dat Biella nu niet
bij de deur ligt en ook niet echt op een vakantieroute. Gelukkig is
er een online shop waar je kan bestellen.
Aankoopprijzen liggen
tussen de 18 € en 40 € per kilo, maar voor deze prijs haal je
werkelijk iets ongelooflijk in huis, een arabica koffie uit het rijk
van de sneeuw nl. de Himalaya en voor zover ik weet 's werelds enige
koffie geteeld ten noorden van de Kreeftskeerkring. In een kleine
plantage in de wijk Nuwakot, aan de voet van de bergketen van de
Ganesh Himal en omringd door de Trisuli rivier, ontdekten ze
een van de meest kostbare Arabica koffiebonen. Pas onlangs geplant in
een van de weinige regio's in deze streken, beschermd tegen vorst,
wordt de plant bemest met buffelmest, geplukt van november tot
januari, in de zon gedroogd en rechtstreeks uitgevoerd door de lucht
van Kathmandu. Analyse van de "espresso" koffie, onthult
een indrukwekkende en onverwachte uitkomst. De prachtige consistentie
en ongewone structuur fuseert met de kostbare geur van cacao en
gekonfijte sinaasappel en gember.
Leo
Reacties
Een reactie posten