Doorgaan naar hoofdcontent

Caffè Lavazza

Lavazza SpA (Italiaanse uitspraak: [lavattsa]) is een Italiaanse fabrikant van koffieproducten met een omzet in 2011 van € 1,2 miljard. Dit is dus een mastodont op wereldvlak.

Het bedrijf werd reeds in de 19e eeuw opgericht in Turijn in 1895 door Luigi Lavazza. In eerste instantie is het voortgevloeid uit een kleine supermarkt aan de Via San Tommaso 10. Het bedrijf van Lavazza SpA wordt momenteel beheerd door de derde en vierde generatie van de familie Lavazza. Het merk is dus uit de regio Piëmonte.

Lavazza voert koffie in uit quasi alle koffieproducerende landen (Brazilië en Colombia in Zuid-Amerika, Guatemala, Costa Rica en Honduras in Midden-Amerika, Oeganda in Afrika, Indonesië en Vietnam in Azië en de Verenigde Staten en Mexico in Noord-Amerika.) Duurzaamheid staat hoog in het vaandel van deze producent en het “Tierra” project beoogt een duurzaam landbouw programma in Honduras, Colombia en Peru met als doel de kwaliteit van de koffie, het milieu en de arbeidsomstandigheden van de lokale boeren te verbeteren.

Het merk staat in Italië als "Italië's favoriete koffie", het bedrijf beweert dat 16 miljoen van de 20 miljoen gezinnen in Italië kiezen voor Lavazza. Onder haar aanbod van vandaag zijn producten zoals Top Class, Super Crema, Crema e Gusto, Il Perfetto espresso, Grand 'espresso, Dek (cafeïnevrij), en koffiepads A Modo Mio.

Lavazza heeft vier fabrieken in Italië, met zeven vestigingen over de hele wereld: Frankrijk, Duitsland, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Portugal, Oostenrijk en de Verenigde Staten. Lavazza distribueert haar producten in tachtig landen en is ook bij ons vrij gemakkelijk te verkrijgen.

Als Italië freaks kennen wij uiteraard deze koffies. Tijd dus om ze aan een test te onderwerpen voor onze Jura.


De eerste in de rij : Caffè Lavazza – Il perfetto espresso.

Met deze koffie proef je onmiddellijk de authentieke Italiaanse espresso, een perfecte balans van aroma en smaak onder een mooie “crema”. De koffie is echt van het type gemiddelde branding, 100 % Arabica bonen. Wat mij betreft een koffie met stip. 

Mijn beoordeling


En nu de tweede in de rij : Caffè Lavazza – Grand'espresso


Deze koffie is een mengeling van Robusta 60% en Arabica 40%.
De Grand Espresso is een licht bittere, volle en rokerige espresso met lichte tonen van chocolade en een middelmatig cafeïnegehalte. Intensieve, aanhoudende pittige smaak. Uniek kruidig en ruw aroma. Perfect rijke, haast dikke crèmelaag. Ideale basis voor cappuccino en latte maar minder geschikt als espresso omwille van de bittere toets.

Mijn beoordeling : 

Leo

Reacties

Populaire posts van deze blog

De ontvoering van Proserpina.

Enkel voor dit beeld van Gian Lorenzo Bernini (1598-1680) zou ik naar Rome gaan. Iedereen heeft wel zo'n beeldhouwwerk welk hij graag op zijn kast zou hebben of in zijn living staan. Sommigen zullen kiezen voor de David, Mozes of de Pietà (Michelangelo), anderen voor werk van Rodin of Meunier, enkelingen houden het bij Begga D'Haese. Ik dus niet. Proserpina is de Romeinse Persephone. Ik kan er uren naar kijken, de gaafheid van de sculptuur, de kleur van het marmer, de vingerafdrukken van de ontvoerder in de dijen van het ontvoerde meisje (ja, meisje, eerder een jonge dame naar de vormen te oordelen), de radeloosheid in de blik van Proserpina. Maak van een volgend bezoek aan Rome zeker eens het voornemen om Proserpina met een bezoek te vereren in de Galleria Borghese, waar nog veel anders schoons staat. En niet vergeten om je tickets op voorhand online te bestellen of je komt er niet in ! Persephone (Grieks: Περσεφονεια, Persefoneia) is in de Griekse mythologie

Het geheim van Montségur

Auteur: Sophy Burnham, Oorspronkelijke titel : The Treasure of Montségur Eerste uitgave : 2003 Het verhaal speelt zich ergens af tussen 1209, wanneer de stad Beziers in de as wordt gelegd en 1243 waneer het beleg van Montségur plaats vindt. De auteur vertelt deze zoveelste dwaze godsdienstvervolging via de romanfiguur Jeanne, een meisje van 2 à 4 jaar die rond het verwoeste Béziers rondloopt in een bebloed kleedje. Zij wordt opgenomen door vrouwe Esclarmonde die haar als een dochter opvoedt, volgens de levenswijze der katharen. Op haar dertiende begaat zij een “wandaad” en wordt ze naar Montségur gestuurd, waar ze strenger onderricht krijgt. Ondertussen maakt de Inquisitie jacht op de katharen, met totale uitroeiing als doel. Jeanne raakt betrokken bij het verzet en strijdt voor vrijheid, samen met haar grote liefde William, de echtgenoot van haar beste vriendin. In 1243 belegeren de Fransen het fort Montségur waar de elite van de kathaarse kerk samen met een garnizoen nog gedurende t

Tijdsmeting en kalender

De laatste tijd had ik het gevoel dat ik meer wou weten over tijdsmeting in de Oudheid, en voornamelijk in het Oude Rome. Men viert op 21 april, niet zo maar niets voor niets dit jaar de 2762e verjaardag van Rome en SPQR nodigde die dag in het Klein Begijnhof te Leuven dan ook zijn leden uit om getuige te zijn van de jaarlijkse Romulus prijs, welke dit jaar te beurt viel aan Guido Cuyt (voor zijn jarenlange inzet als voorzitter van de AVRA, de Antwerpse Vereniging voor Romeinse Archeologie) en een stevige drink en hapjes. Ik had dit gevoel ook enkele dagen voordien in het Museo Nazionale Romano (Palazzo Massimo alle Terme) bij een Fasti (vorm van kalender), en herinnerde mij toen ook de reeks ROME, een BBC reeks die ook op Canvas was te zien, waar de lezer van de “acta diurna” (oorsprong van het woord journaal of dagelijkse berichten) voor een kalender stond, gelijkaardig aan deze in het Palazzo Massimo alle Terme. Dus historici en classici, nu de moment om te reageren op deze post. D