Doorgaan naar hoofdcontent

Slasoep met kruidenroomkaas

Toen ik jong was, en dat is echt eeuwen geleden, hoewel je dat niet zou zeggen, werd er bij moemoe van sla soep gemaakt. In de tuin stond er een overvloed van en op een bepaald ogenblik kwam alles in de krop en moest er iets gedaan worden, tenzij je bloemen wou hebben in de tuin, want eten werd niet weggegooid. En dat hoort ook zo ! Vandaar dat er slasoep werd gemaakt en naar mijn verre herinneringen smaakte dat echt als afwaswater.

Onlangs vond ik een recept waarmee mij deze soep toch iets aantrekkelijker leek en meer “mediterraan”..

Ingrediënten

  • 1 grote ui + 1 sjalot + 2 tenen look.
  • 2 kleine courgettes
  • 2 stengels groene selder
  • 1 grote aardappel
  • 1 grote of 2 kleine kroppen sla
  • 2 blokjes kruidenbouillon of 1 eetlepel kruidenbouillon pasta
  • 1 a 1,5 liter water (genoeg om alles op het laatst onder water te zetten)
  • Gedroogde kruiden zoals dille, tijm, oregano, laurier, salie, marjolein, basilicum; je kiest maar!
  • 1 romige kruidenkaas van 150 g
  • Half zongedroogde tomaten, vers gehakte peterselie, 2 lenteuitjes.
  • Peper en zout naar smaak
  • Olijfolie
  • Geen room, geen ei, geen boter !

Voorbereiding

  • Snij de ui, sjalot en look fijn en hou deze apart om aan te stoven
  • De courgettes , groene selder en aardappel zuiver maken en snijden in grote brunoise (kubusjes van 10 op 10 mm).
  • Haal het hart uit de kroppen sla, was en versnij in chiffonade (reepjes).
Bereiding
  • Neem een ruime pot met dikke bodem en voeg daar enkele lepels olijfolie in. Stoof hierin de ui, sjalot en de look tot deze mooi glazig zijn.
  • Voeg de brunoise toe en laat onder gesloten deksel op een laag vuur 10 minuten uitzweten. Roer regelmatig om. Voeg peper en zout toe naar keuze.
  • Voeg nu de chiffonade toe en het kruiden bouillonblokje. Roer tot de sla in massa reduceert en overgiet dan met water tot alles onder staat. Dek af en laat de bereiding nu gedurende 10 minuten koken.
  • Mix de soep met een staafmixer en daarna door de passe-vite.
  • Neem een deel van de soep af en smelt hierin de kruidenkaas.
  • Voeg de soep met kaas bij de resterende soep en warm goed op.
  • Leg in elke bord wat half zongedroogde tomaten, fijn gesnipperd lente-uitje, overgiet met soep en bestrooi met vers gehakte peterselie.

Het leek niet alleen aantrekkelijker, het was "soep", met een fijne smaak en een lekker smeuige textuur.

Leo

Reacties

  1. En wij kunnen beamen dat ze superlekker is, altijd zalig om te komen eten bij jullie. Alles was super en vooral al Pol zijn poussekes hebben gesmaakt :o)

    Dikke kus

    Karina

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

De ontvoering van Proserpina.

Enkel voor dit beeld van Gian Lorenzo Bernini (1598-1680) zou ik naar Rome gaan. Iedereen heeft wel zo'n beeldhouwwerk welk hij graag op zijn kast zou hebben of in zijn living staan. Sommigen zullen kiezen voor de David, Mozes of de Pietà (Michelangelo), anderen voor werk van Rodin of Meunier, enkelingen houden het bij Begga D'Haese. Ik dus niet. Proserpina is de Romeinse Persephone. Ik kan er uren naar kijken, de gaafheid van de sculptuur, de kleur van het marmer, de vingerafdrukken van de ontvoerder in de dijen van het ontvoerde meisje (ja, meisje, eerder een jonge dame naar de vormen te oordelen), de radeloosheid in de blik van Proserpina. Maak van een volgend bezoek aan Rome zeker eens het voornemen om Proserpina met een bezoek te vereren in de Galleria Borghese, waar nog veel anders schoons staat. En niet vergeten om je tickets op voorhand online te bestellen of je komt er niet in ! Persephone (Grieks: Περσεφονεια, Persefoneia) is in de Griekse mythologie ...

Colonia Ulpia Traiana

In 13/12 v.Chr. bouwt de Romeinse veldheer Nero Claudius Drusus de legerplaats Castra Vetera. Deze plaats bevindt zich aan de monding van de Lippe met de Rijn op de Fürstenberg. Dit fort diende als uitvalsbasis voor een veldtocht op de rechter Rijnoever in 8 v.Chr. die leidde tot de onderwerping van de Germaanse stam van de Sugambren. Zij werden gedwongen naar de linker Rijnoever te verhuizen en werden in het vervolg aangeduid als Ciberni, Cuberni of Cugerni. De nederzetting krijgt nadien de naam Cibernodorum en heeft dezelfde status als het noordelijke gelegen Batavodurum (Nijmegen), woonplaats van de Bataven. De nabijheid van een Romeins legioen in Castra Vetera en de ligging aan een zijarm van de Rijn zorgden ervoor dat de plaats zich in enkele jaren ontwikkelde tot een welvarende handelsnederzetting. Tijdens de Bataafse Opstand (69/70) deelde de plaats echter het lot van Castra Vetera en werd zij platgebrand. Grondplan In 71 werden zowel het fort en Cibernodorum...

De zaak Torfs

Auteur : Jo Claes Eerste uitgave : 2008. Deze krimi speelt zich af in Leuven en centraal in het verhaal staat de moord op de kunstexpert/restaurateur Pieter Torfs. Een beeldschone vrouw, Christine Jonckheere, vraagt hem of hij een schilderij dat geschilderd zou zijn door de laatmiddeleeuwse kunstenaar Martin Schongauer, op echtheid wil onderzoeken. Torfs, die een passionele maar bizarre verhouding heeft met zijn assistente, en open staat voor vrouwelijk schoon, vermoedt dat er iets niet pluis is met het schilderij. Maar toch neemt hij de opdracht aan als blijkt dat zijn cliënt in meer is geinteresseerd dan een louter zakelijke relatie. Na een wetenschappelijk onderzoek, schrijft Torfs schrijft een echtheidscertificaat uit. Later blijkt dit schilderij, inmiddels verkocht, toch een vervalsing te zijn. Kort daarna hangt Torfs te bengelen aan een koord. Zelfmoord ? Hoofdinspecteur Thomas Berg, is juist overgeplaatst van Brussel naar Leuven. Een ongelukkige liefde maak...