Toen ik jong was, en dat is echt eeuwen geleden, hoewel je dat niet zou zeggen, werd er bij moemoe van sla soep gemaakt. In de tuin stond er een overvloed van en op een bepaald ogenblik kwam alles in de krop en moest er iets gedaan worden, tenzij je bloemen wou hebben in de tuin, want eten werd niet weggegooid. En dat hoort ook zo ! Vandaar dat er slasoep werd gemaakt en naar mijn verre herinneringen smaakte dat echt als afwaswater.
Onlangs vond ik een recept waarmee mij deze soep toch iets aantrekkelijker leek en meer “mediterraan”..
Ingrediënten
- 1 grote ui + 1 sjalot + 2 tenen look.
- 2 kleine courgettes
- 2 stengels groene selder
- 1 grote aardappel
- 1 grote of 2 kleine kroppen sla
- 2 blokjes kruidenbouillon of 1 eetlepel kruidenbouillon pasta
- 1 a 1,5 liter water (genoeg om alles op het laatst onder water te zetten)
- Gedroogde kruiden zoals dille, tijm, oregano, laurier, salie, marjolein, basilicum; je kiest maar!
- 1 romige kruidenkaas van 150 g
- Half zongedroogde tomaten, vers gehakte peterselie, 2 lenteuitjes.
- Peper en zout naar smaak
- Olijfolie
- Geen room, geen ei, geen boter !
Voorbereiding
- Snij de ui, sjalot en look fijn en hou deze apart om aan te stoven
- De courgettes , groene selder en aardappel zuiver maken en snijden in grote brunoise (kubusjes van 10 op 10 mm).
- Haal het hart uit de kroppen sla, was en versnij in chiffonade (reepjes).
- Neem een ruime pot met dikke bodem en voeg daar enkele lepels olijfolie in. Stoof hierin de ui, sjalot en de look tot deze mooi glazig zijn.
- Voeg de brunoise toe en laat onder gesloten deksel op een laag vuur 10 minuten uitzweten. Roer regelmatig om. Voeg peper en zout toe naar keuze.
- Voeg nu de chiffonade toe en het kruiden bouillonblokje. Roer tot de sla in massa reduceert en overgiet dan met water tot alles onder staat. Dek af en laat de bereiding nu gedurende 10 minuten koken.
- Mix de soep met een staafmixer en daarna door de passe-vite.
- Neem een deel van de soep af en smelt hierin de kruidenkaas.
- Voeg de soep met kaas bij de resterende soep en warm goed op.
- Leg in elke bord wat half zongedroogde tomaten, fijn gesnipperd lente-uitje, overgiet met soep en bestrooi met vers gehakte peterselie.
Het leek niet alleen aantrekkelijker, het was "soep", met een fijne smaak en een lekker smeuige textuur.
Leo
En wij kunnen beamen dat ze superlekker is, altijd zalig om te komen eten bij jullie. Alles was super en vooral al Pol zijn poussekes hebben gesmaakt :o)
BeantwoordenVerwijderenDikke kus
Karina