Doorgaan naar hoofdcontent

Slasoep met kruidenroomkaas

Toen ik jong was, en dat is echt eeuwen geleden, hoewel je dat niet zou zeggen, werd er bij moemoe van sla soep gemaakt. In de tuin stond er een overvloed van en op een bepaald ogenblik kwam alles in de krop en moest er iets gedaan worden, tenzij je bloemen wou hebben in de tuin, want eten werd niet weggegooid. En dat hoort ook zo ! Vandaar dat er slasoep werd gemaakt en naar mijn verre herinneringen smaakte dat echt als afwaswater.

Onlangs vond ik een recept waarmee mij deze soep toch iets aantrekkelijker leek en meer “mediterraan”..

Ingrediënten

  • 1 grote ui + 1 sjalot + 2 tenen look.
  • 2 kleine courgettes
  • 2 stengels groene selder
  • 1 grote aardappel
  • 1 grote of 2 kleine kroppen sla
  • 2 blokjes kruidenbouillon of 1 eetlepel kruidenbouillon pasta
  • 1 a 1,5 liter water (genoeg om alles op het laatst onder water te zetten)
  • Gedroogde kruiden zoals dille, tijm, oregano, laurier, salie, marjolein, basilicum; je kiest maar!
  • 1 romige kruidenkaas van 150 g
  • Half zongedroogde tomaten, vers gehakte peterselie, 2 lenteuitjes.
  • Peper en zout naar smaak
  • Olijfolie
  • Geen room, geen ei, geen boter !

Voorbereiding

  • Snij de ui, sjalot en look fijn en hou deze apart om aan te stoven
  • De courgettes , groene selder en aardappel zuiver maken en snijden in grote brunoise (kubusjes van 10 op 10 mm).
  • Haal het hart uit de kroppen sla, was en versnij in chiffonade (reepjes).
Bereiding
  • Neem een ruime pot met dikke bodem en voeg daar enkele lepels olijfolie in. Stoof hierin de ui, sjalot en de look tot deze mooi glazig zijn.
  • Voeg de brunoise toe en laat onder gesloten deksel op een laag vuur 10 minuten uitzweten. Roer regelmatig om. Voeg peper en zout toe naar keuze.
  • Voeg nu de chiffonade toe en het kruiden bouillonblokje. Roer tot de sla in massa reduceert en overgiet dan met water tot alles onder staat. Dek af en laat de bereiding nu gedurende 10 minuten koken.
  • Mix de soep met een staafmixer en daarna door de passe-vite.
  • Neem een deel van de soep af en smelt hierin de kruidenkaas.
  • Voeg de soep met kaas bij de resterende soep en warm goed op.
  • Leg in elke bord wat half zongedroogde tomaten, fijn gesnipperd lente-uitje, overgiet met soep en bestrooi met vers gehakte peterselie.

Het leek niet alleen aantrekkelijker, het was "soep", met een fijne smaak en een lekker smeuige textuur.

Leo

Reacties

  1. En wij kunnen beamen dat ze superlekker is, altijd zalig om te komen eten bij jullie. Alles was super en vooral al Pol zijn poussekes hebben gesmaakt :o)

    Dikke kus

    Karina

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

De ontvoering van Proserpina.

Enkel voor dit beeld van Gian Lorenzo Bernini (1598-1680) zou ik naar Rome gaan. Iedereen heeft wel zo'n beeldhouwwerk welk hij graag op zijn kast zou hebben of in zijn living staan. Sommigen zullen kiezen voor de David, Mozes of de Pietà (Michelangelo), anderen voor werk van Rodin of Meunier, enkelingen houden het bij Begga D'Haese. Ik dus niet. Proserpina is de Romeinse Persephone. Ik kan er uren naar kijken, de gaafheid van de sculptuur, de kleur van het marmer, de vingerafdrukken van de ontvoerder in de dijen van het ontvoerde meisje (ja, meisje, eerder een jonge dame naar de vormen te oordelen), de radeloosheid in de blik van Proserpina. Maak van een volgend bezoek aan Rome zeker eens het voornemen om Proserpina met een bezoek te vereren in de Galleria Borghese, waar nog veel anders schoons staat. En niet vergeten om je tickets op voorhand online te bestellen of je komt er niet in ! Persephone (Grieks: Περσεφονεια, Persefoneia) is in de Griekse mythologie

Het geheim van Montségur

Auteur: Sophy Burnham, Oorspronkelijke titel : The Treasure of Montségur Eerste uitgave : 2003 Het verhaal speelt zich ergens af tussen 1209, wanneer de stad Beziers in de as wordt gelegd en 1243 waneer het beleg van Montségur plaats vindt. De auteur vertelt deze zoveelste dwaze godsdienstvervolging via de romanfiguur Jeanne, een meisje van 2 à 4 jaar die rond het verwoeste Béziers rondloopt in een bebloed kleedje. Zij wordt opgenomen door vrouwe Esclarmonde die haar als een dochter opvoedt, volgens de levenswijze der katharen. Op haar dertiende begaat zij een “wandaad” en wordt ze naar Montségur gestuurd, waar ze strenger onderricht krijgt. Ondertussen maakt de Inquisitie jacht op de katharen, met totale uitroeiing als doel. Jeanne raakt betrokken bij het verzet en strijdt voor vrijheid, samen met haar grote liefde William, de echtgenoot van haar beste vriendin. In 1243 belegeren de Fransen het fort Montségur waar de elite van de kathaarse kerk samen met een garnizoen nog gedurende t

Tijdsmeting en kalender

De laatste tijd had ik het gevoel dat ik meer wou weten over tijdsmeting in de Oudheid, en voornamelijk in het Oude Rome. Men viert op 21 april, niet zo maar niets voor niets dit jaar de 2762e verjaardag van Rome en SPQR nodigde die dag in het Klein Begijnhof te Leuven dan ook zijn leden uit om getuige te zijn van de jaarlijkse Romulus prijs, welke dit jaar te beurt viel aan Guido Cuyt (voor zijn jarenlange inzet als voorzitter van de AVRA, de Antwerpse Vereniging voor Romeinse Archeologie) en een stevige drink en hapjes. Ik had dit gevoel ook enkele dagen voordien in het Museo Nazionale Romano (Palazzo Massimo alle Terme) bij een Fasti (vorm van kalender), en herinnerde mij toen ook de reeks ROME, een BBC reeks die ook op Canvas was te zien, waar de lezer van de “acta diurna” (oorsprong van het woord journaal of dagelijkse berichten) voor een kalender stond, gelijkaardig aan deze in het Palazzo Massimo alle Terme. Dus historici en classici, nu de moment om te reageren op deze post. D