Even mijn boeken geraadpleegd om geen beroep te moeten doen op Piet Huysentruyt, want ik heb uit zijn SOS'en onthouden dat “patisserie” zoiets moet zijn als “apotheek”, alles moet minutieus gewogen en gemeten worden, tenminste als ik zijn westvlaams versta. Want geef toe dat het triestig gesteld is met zijn taalgebruik en ook zijn "innovatieve" aanpak.
Voor wat ik moest maken was alles vrij eenvoudig:
- 250 g boter ( op kamertemperatuur, is zeker geen gesmolten boter. Je moet de boter met de hand kunnen bewerken, bijvoorbeeld in vlokken trekken. )
- 250 g suiker (witte bastaardsuiker of griessuiker)
- 250 g eieren ( dat komt neer op 4 eieren met schaal eraan)
- 250 g bloem ( ik gebruikte zelfrijzende bloem).
- 1 appel ( geschild, zonder klokhuis en in grove mirepoix gesneden)
En dan aan de slag:
- Voeg bij de boter de suiker en klop deze op toch een mooie massa.
- Voeg dan één voor één de eieren toe (zonder schaal, of course). Mooi kloppen met de mixer tot glad beslag.
- Voeg dan de gezeefde bloem toe en spatel dit voorzichtig door het beslag.
- Wentel de appel(s) door bloem en spatel deze door het beslag.
- Giet het beslag in een cakevorm (als je niet van die moderne gebruikt, eerst invetten en met bloem bestrooien en de overtollige bloem verwijderen) en zet de vorm in een voor verwarmde oven op het middelste rooster van 180° (verwijder alle andere roosters uit de oven gedurende 60 à 75 minuten. Draai na 15 minuten de temperatuur terug naar 160°.
Oven niet opendoen! Mocht blijken dat uw cake te snel bruin zou bakken, oven snel openen en afdekken met bakpapier. Cake is klaar als je er met een priem in prikt en er niets op de priem blijft plakken.
Blijkbaar kan je de “cake” nog luchtiger maken door een afgestreken eetlepel bicarbonaat of de E500 (ii) door de bloem te mengen.
Ik wou er een mooie foto van maken, maar blijkbaar was de “keek” zo lekker dat hij al half op was toen ik 's avonds thuis kwam. Zoek dan maar een andere foto op het net !
Leo
Het is een heel lekkere appelcake..., bedankt.
BeantwoordenVerwijderenDoe er eens het sap van een halve citroen bij voor dat je de appelen bijvoegd, dan heb je een beetje zuren. Dat maakt het nog lekkerder. Maar dit is wel een goed recept, eenvoudig en makkelijk. Voor een kleinere cake gebruik ik slechts de helft van de ingredienten en ik gebruik bakpoeder +- 8 gram.
BeantwoordenVerwijderen