Rød pølser (Deens voor "rode worst") is een type van
gekookte worst heel gebruikelijk in Denemarken.
In Denemarken zijn hot-dog stands alomtegenwoordig en sommigen
beschouwen deze rode worsten als een nationaal gerecht. Hun meest
opvallende kenmerk is dat de huid een traditionele rode kleurstof
(karmozijn) bevat waardoor deze helder rood worden bij het koken.
Rode worsten worden vaak geserveerd met remouladesaus, mosterd of
ketchup, gebakken uien en gesneden augurk.
De legende is dat één dag oude worsten werden geverfd als
waarschuwing over de versheid, een soort vervaldag dus. Andere
bronnen beweren dat het een uitvinding is van een slager uit Lyon.
Ook in Noorwegen is pølser een begrip. Het is het gerecht voor
de uitstap naar parken en meren waar de families dan BBQ's te
voorschijn toveren (zelfs wegwerpexemplaren) en dan allerhande
soorten worsten aan het grillen slaan of ze gewoon uit
thermosflessen met heet water toveren en in broodjes (een soort
smakeloze droge sandwich) of in “lompe” (een soort pannenkoek
gemaakt van gekookte aardappelen, bloem en zout) verorberen met een
flinke scheut ketchup of zoete hiervoor ontworpen mosterd. Het wordt blijkbaar, en dit vertelden Hanna en Ella mij, op verjaardags- en andere feestjes als een must beschouwd
om te serveren. Aan den lijve ondervond ik dat die kinderen eerder uit
zijn op pølser in plaats van op taart. En zij zijn quasi overal te
verkrijgen in de lokale snack bar, pølserkoten (nieuw Nederlands woord in assimilatie met frietkoten) e.d. Het viel mij ook op, dat er ook pølserchinees bestaat naar analogie met onze frietchinees.
Deze worsten zijn meestal gemaakt van 60-80% zeer fijn gemalen
varkensvlees, zeer dun gekruid met peper, nootmuskaat, piment en
zoete kruiden (gemalen mosterdzaad, ui en suiker). Water, reuzel,
aardappelzetmeel en soja-of melkeiwit worden vaak toegevoegd als
additieven. Vrijwel alle worsten worden industrieel gefabriceerd en
voorgekookt verkocht. De consument verorbert ze dan gebakken,
gegrilld of opgewarmd in heet water. Ook hier in Noorwegen vloeit het
vaakst mosterd en ketchup.
De Wienerworst ( ook bij ons zeer bekend) is de meest voorkomende
variëteit worst (hot-dogs).
In IJsland daarentegen wordt ook lam toegevoegd (een soort merguez
dus) waardoor ze een uitgesproken smaak krijgen.
Dus heeft de nonno (ondertussen ben ik ook morfar, of grootvader
langs moederszijde) een mooie taak tegen het kerstbezoek uit
Noorwegen : en pølser rettferdi (pensenkermis). Op zoek dus naar
recepten om “lompe” te maken, verschillende andere “pølser”
uit te testen en ook naar wat meer groenten te zoeken die van dit
banaal product ook iets heerlijks te maken.
Leo
Heerlijk!
BeantwoordenVerwijderenDat belooft! Als jij van dit zeer banaals gerecht iets verfrissend kan maken, dan ga ik er hier de markt mee op!
BeantwoordenVerwijderenHou het maar in de gaten! Dank voor de fijne reactie. Oefen alvast je talent als marktkramer en binnenkort vloeien er rijkelijk Noorse Kronen als royalty naar de Eurozone.
Verwijderen