Doorgaan naar hoofdcontent

Naakte zielen

Auteur : Luc Deflo
Eerste editie : Manteau in mei 1999.


"Naakte Zielen" is het eerste verhaal over een speurdersduo. Dit verhaal kan ook afzonderlijk gelezen worden. Ik hou daar echter niet van. Ik vind dat je in vele gevallen ook iets van de hoofdpersonages dient te weten om hun acties in de toekomst voor een deel te kunnen begrijpen.


Dirk Deleu, een van de twee speurders, is een toprechercheur die tijdens een vorige zaak in ongenade is gevallen bij de hogere politie-instanties. Tijdens zijn tijdelijk “gedwongen” verlof , woont hij nu ergens in de diepe Ardennen.

In Mechelen, maar het kon ook bij jou in de buurt zijn, wordt een gezin op gruwelijke en rituele manier afgeslacht. Uit het met messteken doorboorde lichaam van de vrouw is de baarmoeder weggekerfd. Er loopt een monster rond, een ontspoorde psychopaat. met een stiletto en een fileermes.

Onderzoeksrechter Jos Bosmans, en dat is de tweede van het speurdersduo, leidt het onderzoek naar de geheimzinnige moordenaar, in de media bestempeld als 'De Uitbener'.

Terwijl de druk van buitenaf alsmaar toeneemt, zit het onderzoek al snel op een dood spoor. Ten einde raad doet Bosmans een beroep op zijn oude collega en vriend.

Deze zeer kundige speurder ontdekt sporen die anderen hebben laten liggen, maar kan niet voorkomen dat er nog een gezin wordt vermoord. Een vrouw ligt op de keukentafel en in haar buik zit een gapend gat.  De moordenaar heeft een obsessie voor spinnen, goede wijn en vreemde spelletjes. Een moordenaar? Of een seriemoordenaar?

Een corrupte politieman wordt ontmaskerd als handlanger, maar wordt later vermoord aangetroffen.

Samen speuren ze naar de ziekelijke doder en naar zijn motieven, maar ze slagen er niet in hem te identificeren.  Wanneer een derde vrouw wordt bedreigd volgt een ijzingwekkende ontknoping.  Deleu's inlevingsvermogen brengt hem op het spoor van de dader maar leidt hem ook naar de rand van de afgrond. Hij begaat een misstap door seksuele diensten van een getuige aan te nemen, waardoor hem de zaak uit handen wordt genomen en zijn relatie met zijn levenspartner onder serieuze druk staat.

We komen terecht in een carrousel van corrupte politici, malafide journalisten, omgekochte substituten en een falend gerechtelijk apparaat.

Achter de schermen blijft hij Bosmans van informatie voorzien, maar als hij de dader kent, is deze vogel reeds gevlogen.

Als lezer heb je te snel door dat de pastoor een aantrekkelijke verdachte is en blijft. Maar is dit wel zo of gaat het hier om een mooie wending in de zoektocht?

“Naakte Zielen” leest als een trein en lijkt een typisch product van het post-Dutroux tijdperk en is het realistische relaas van een huiveringwekkende zoektocht naar het onbekende.


Leo.

Reacties

Populaire posts van deze blog

De ontvoering van Proserpina.

Enkel voor dit beeld van Gian Lorenzo Bernini (1598-1680) zou ik naar Rome gaan. Iedereen heeft wel zo'n beeldhouwwerk welk hij graag op zijn kast zou hebben of in zijn living staan. Sommigen zullen kiezen voor de David, Mozes of de Pietà (Michelangelo), anderen voor werk van Rodin of Meunier, enkelingen houden het bij Begga D'Haese. Ik dus niet. Proserpina is de Romeinse Persephone. Ik kan er uren naar kijken, de gaafheid van de sculptuur, de kleur van het marmer, de vingerafdrukken van de ontvoerder in de dijen van het ontvoerde meisje (ja, meisje, eerder een jonge dame naar de vormen te oordelen), de radeloosheid in de blik van Proserpina. Maak van een volgend bezoek aan Rome zeker eens het voornemen om Proserpina met een bezoek te vereren in de Galleria Borghese, waar nog veel anders schoons staat. En niet vergeten om je tickets op voorhand online te bestellen of je komt er niet in ! Persephone (Grieks: Περσεφονεια, Persefoneia) is in de Griekse mythologie

Het geheim van Montségur

Auteur: Sophy Burnham, Oorspronkelijke titel : The Treasure of Montségur Eerste uitgave : 2003 Het verhaal speelt zich ergens af tussen 1209, wanneer de stad Beziers in de as wordt gelegd en 1243 waneer het beleg van Montségur plaats vindt. De auteur vertelt deze zoveelste dwaze godsdienstvervolging via de romanfiguur Jeanne, een meisje van 2 à 4 jaar die rond het verwoeste Béziers rondloopt in een bebloed kleedje. Zij wordt opgenomen door vrouwe Esclarmonde die haar als een dochter opvoedt, volgens de levenswijze der katharen. Op haar dertiende begaat zij een “wandaad” en wordt ze naar Montségur gestuurd, waar ze strenger onderricht krijgt. Ondertussen maakt de Inquisitie jacht op de katharen, met totale uitroeiing als doel. Jeanne raakt betrokken bij het verzet en strijdt voor vrijheid, samen met haar grote liefde William, de echtgenoot van haar beste vriendin. In 1243 belegeren de Fransen het fort Montségur waar de elite van de kathaarse kerk samen met een garnizoen nog gedurende t

Tijdsmeting en kalender

De laatste tijd had ik het gevoel dat ik meer wou weten over tijdsmeting in de Oudheid, en voornamelijk in het Oude Rome. Men viert op 21 april, niet zo maar niets voor niets dit jaar de 2762e verjaardag van Rome en SPQR nodigde die dag in het Klein Begijnhof te Leuven dan ook zijn leden uit om getuige te zijn van de jaarlijkse Romulus prijs, welke dit jaar te beurt viel aan Guido Cuyt (voor zijn jarenlange inzet als voorzitter van de AVRA, de Antwerpse Vereniging voor Romeinse Archeologie) en een stevige drink en hapjes. Ik had dit gevoel ook enkele dagen voordien in het Museo Nazionale Romano (Palazzo Massimo alle Terme) bij een Fasti (vorm van kalender), en herinnerde mij toen ook de reeks ROME, een BBC reeks die ook op Canvas was te zien, waar de lezer van de “acta diurna” (oorsprong van het woord journaal of dagelijkse berichten) voor een kalender stond, gelijkaardig aan deze in het Palazzo Massimo alle Terme. Dus historici en classici, nu de moment om te reageren op deze post. D