Doorgaan naar hoofdcontent

Limoncello





Blijkbaar is er vraag naar het geheime recept om limoncello thuis te bereiden. Dat deze vraag van Hanna komt, verbaast me wel, maar ik denk dat de papa en de mama haar nu reeds hebben opgestookt om het geheim aan nonno Leo te ontfutselen. Ik denk dat de borst en pap nu betere voedingswaarde heeft dan dit drankje, alhoewel ... blijkbaar zou een fopspeen in dit goedje wel eens slapeloze nachten kunnen wegwerken of tandpijn.

 
Wat heb je nodig voor 2,5 liter stuff?
8 onbespoten citroenen, (je vind ze zeker in de supermarkt)
1 liter alcohol 95 ° (ethanol),
1,5 l water,
800 gr klontjessuiker.

 
Hoe ga je aan de slag?
  • Schil de citroenen en let erop dat je enkel de gele pel eraf haalt. Neem een recipiënt welke hermetisch kan worden afgesloten en doe er de schillen en de alcohol in. Laat dit gedurende 14 dagen rusten.
  • Na 14 dagen, verwijder de citroenschillen. De alcohol bewaren !
  • Laat het water samen met de suiker gedurende 5 minuten koken. Laat afkoelen. Je bekomt een melasse.
  • Meng de citroenalcohol met de melasse.
  • Zeef door een neteldoek of en malittafilter
  • Trek op flessen en laat nog een weekje rusten indien mogelijk.

 
Tip :
1° Ben je ooit in Italië, vergeet dan niet ethanol (let op geen methanol) uit de supermarkt mee te brengen. Het prijsverschil is de helft met ons landje. Voor zo'n 11 à 12 euro heb je zeker 1 liter, hier hoest je daarvoor minstens het dubbele voor op.
2° Je kan het sap van de citroenen gebruiken om er sorbet van te maken. Dit recept komt in de rubriek "Kelder en keuken".
3° Steek uw fles gerust in de diepvries. Je riskeert absoluut niet dat de inhoud bevriest, het alcoholgehalte is daarom te groot. Je zelfbereidde limoncello wordt dan ook lekker stroperig, en je zal succes oogsten bij vriend en vijand.
Salute !
Leo.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

De ontvoering van Proserpina.

Enkel voor dit beeld van Gian Lorenzo Bernini (1598-1680) zou ik naar Rome gaan. Iedereen heeft wel zo'n beeldhouwwerk welk hij graag op zijn kast zou hebben of in zijn living staan. Sommigen zullen kiezen voor de David, Mozes of de Pietà (Michelangelo), anderen voor werk van Rodin of Meunier, enkelingen houden het bij Begga D'Haese. Ik dus niet. Proserpina is de Romeinse Persephone. Ik kan er uren naar kijken, de gaafheid van de sculptuur, de kleur van het marmer, de vingerafdrukken van de ontvoerder in de dijen van het ontvoerde meisje (ja, meisje, eerder een jonge dame naar de vormen te oordelen), de radeloosheid in de blik van Proserpina. Maak van een volgend bezoek aan Rome zeker eens het voornemen om Proserpina met een bezoek te vereren in de Galleria Borghese, waar nog veel anders schoons staat. En niet vergeten om je tickets op voorhand online te bestellen of je komt er niet in ! Persephone (Grieks: Περσεφονεια, Persefoneia) is in de Griekse mythologie

Het geheim van Montségur

Auteur: Sophy Burnham, Oorspronkelijke titel : The Treasure of Montségur Eerste uitgave : 2003 Het verhaal speelt zich ergens af tussen 1209, wanneer de stad Beziers in de as wordt gelegd en 1243 waneer het beleg van Montségur plaats vindt. De auteur vertelt deze zoveelste dwaze godsdienstvervolging via de romanfiguur Jeanne, een meisje van 2 à 4 jaar die rond het verwoeste Béziers rondloopt in een bebloed kleedje. Zij wordt opgenomen door vrouwe Esclarmonde die haar als een dochter opvoedt, volgens de levenswijze der katharen. Op haar dertiende begaat zij een “wandaad” en wordt ze naar Montségur gestuurd, waar ze strenger onderricht krijgt. Ondertussen maakt de Inquisitie jacht op de katharen, met totale uitroeiing als doel. Jeanne raakt betrokken bij het verzet en strijdt voor vrijheid, samen met haar grote liefde William, de echtgenoot van haar beste vriendin. In 1243 belegeren de Fransen het fort Montségur waar de elite van de kathaarse kerk samen met een garnizoen nog gedurende t

Tijdsmeting en kalender

De laatste tijd had ik het gevoel dat ik meer wou weten over tijdsmeting in de Oudheid, en voornamelijk in het Oude Rome. Men viert op 21 april, niet zo maar niets voor niets dit jaar de 2762e verjaardag van Rome en SPQR nodigde die dag in het Klein Begijnhof te Leuven dan ook zijn leden uit om getuige te zijn van de jaarlijkse Romulus prijs, welke dit jaar te beurt viel aan Guido Cuyt (voor zijn jarenlange inzet als voorzitter van de AVRA, de Antwerpse Vereniging voor Romeinse Archeologie) en een stevige drink en hapjes. Ik had dit gevoel ook enkele dagen voordien in het Museo Nazionale Romano (Palazzo Massimo alle Terme) bij een Fasti (vorm van kalender), en herinnerde mij toen ook de reeks ROME, een BBC reeks die ook op Canvas was te zien, waar de lezer van de “acta diurna” (oorsprong van het woord journaal of dagelijkse berichten) voor een kalender stond, gelijkaardig aan deze in het Palazzo Massimo alle Terme. Dus historici en classici, nu de moment om te reageren op deze post. D