Doorgaan naar hoofdcontent

Spion verspeeld


Auteur : John Le Carré
Oorspronkelijke titel "The looking glass war"
Uitgegeven in 1965

In het begin van de jaren 60 loopt een tip binnen bij de Britse Geheime Dienst over een Russische raketbasis in Duitsland. Deze komt toevallig terecht bij een onderafdeling van de Britse geheime dienst, een stelletje bureaucraten, overgebleven uit de Tweede Wereldoorlog met weinig middelen en methodes uit die periode. In feite zitten deze ambtenaren daar in afwachting van hun pensioen maar zij hebben duidelijk nog ambities.

Zij (de Britse militaire inlichtingendienst) sturen agent Taylor naar Finland om een filmrolletje op te halen over het verdacht gebied in het voormalige Oost-Duitsland, maar hij geraakt in een verkeersongeval en bezwijkt aan zijn verwondingen en sterft. Niet getreurd, een andere agent Avery, wordt naar Finland gestuurd om zich voor te doen als Taylor’s halfbroer en het lichaam (evenals de film terug te vinden).

Zijn reis wekt verdenking niet alleen bij de Finse en Oost-Duitse autoriteiten, maar ook in het "Circus," zoals de Britse Geheime Dienst gekend is. Avery en zijn meerderen zijn ervan overtuigd dat zij iets groots in Oost-Duitsland op het spoor zijn en zij leiden Leiser op, een Pool die wat spionage voor Groot-Brittannië tijdens de Tweede Wereldoorlog deed, om naar de bewuste zone te trekken op onderzoek.

Hun doel is niet alleen de communisten een hak te zetten, maar ook de Britse Geheime Dienst de loef af te steken. Zo hopen zij als militaire inlichtingendienst meer betrokken te worden in buitenlandse missies.

In deze vierde roman van le John le Carré (in wat ook genoemd wordt de Smiley serie, wordt vakkundig beschreven hoe een spion wordt opgeleid, de geheimzinnigheid waarmee dit gepaard gaat, de rivaliteit tussen verschillende inlichtingendiensten en hoeveel dingen zeer snel kunnen verkeerd gaan en waarin uiteindelijk de (s)pionnen van ondergeschikt belang zijn.

John le Carré over 'Spion verspeeld':

"Het is beslist een droefgeestig boek, maar nu ik het weer eens doorblader, vind ik het toch ook een mooi boek. Ik heb het geschreven op het eiland Kreta, waarheen ik na de commotie over “Spion aan de muur” was uitgeweken, in de hoop een huwelijk te redden dat te zeer had geleden onder de mokerslagen van het succes. Ik denk dat ik me, toen ik daar op een afgelegen uitloper van het eiland zat en mezelf ook enigszins stuurloos voelde, automatisch identificeerde met de ongelukkige liefdes van mijn twee mannelijke hoofdfiguren"

Persoonlijke mening :"Een sterk boek". Aan te bevelen voor wie van dit genre houdt!

Reacties

Populaire posts van deze blog

De ontvoering van Proserpina.

Enkel voor dit beeld van Gian Lorenzo Bernini (1598-1680) zou ik naar Rome gaan. Iedereen heeft wel zo'n beeldhouwwerk welk hij graag op zijn kast zou hebben of in zijn living staan. Sommigen zullen kiezen voor de David, Mozes of de Pietà (Michelangelo), anderen voor werk van Rodin of Meunier, enkelingen houden het bij Begga D'Haese. Ik dus niet. Proserpina is de Romeinse Persephone. Ik kan er uren naar kijken, de gaafheid van de sculptuur, de kleur van het marmer, de vingerafdrukken van de ontvoerder in de dijen van het ontvoerde meisje (ja, meisje, eerder een jonge dame naar de vormen te oordelen), de radeloosheid in de blik van Proserpina. Maak van een volgend bezoek aan Rome zeker eens het voornemen om Proserpina met een bezoek te vereren in de Galleria Borghese, waar nog veel anders schoons staat. En niet vergeten om je tickets op voorhand online te bestellen of je komt er niet in ! Persephone (Grieks: Περσεφονεια, Persefoneia) is in de Griekse mythologie

Het geheim van Montségur

Auteur: Sophy Burnham, Oorspronkelijke titel : The Treasure of Montségur Eerste uitgave : 2003 Het verhaal speelt zich ergens af tussen 1209, wanneer de stad Beziers in de as wordt gelegd en 1243 waneer het beleg van Montségur plaats vindt. De auteur vertelt deze zoveelste dwaze godsdienstvervolging via de romanfiguur Jeanne, een meisje van 2 à 4 jaar die rond het verwoeste Béziers rondloopt in een bebloed kleedje. Zij wordt opgenomen door vrouwe Esclarmonde die haar als een dochter opvoedt, volgens de levenswijze der katharen. Op haar dertiende begaat zij een “wandaad” en wordt ze naar Montségur gestuurd, waar ze strenger onderricht krijgt. Ondertussen maakt de Inquisitie jacht op de katharen, met totale uitroeiing als doel. Jeanne raakt betrokken bij het verzet en strijdt voor vrijheid, samen met haar grote liefde William, de echtgenoot van haar beste vriendin. In 1243 belegeren de Fransen het fort Montségur waar de elite van de kathaarse kerk samen met een garnizoen nog gedurende t

Tijdsmeting en kalender

De laatste tijd had ik het gevoel dat ik meer wou weten over tijdsmeting in de Oudheid, en voornamelijk in het Oude Rome. Men viert op 21 april, niet zo maar niets voor niets dit jaar de 2762e verjaardag van Rome en SPQR nodigde die dag in het Klein Begijnhof te Leuven dan ook zijn leden uit om getuige te zijn van de jaarlijkse Romulus prijs, welke dit jaar te beurt viel aan Guido Cuyt (voor zijn jarenlange inzet als voorzitter van de AVRA, de Antwerpse Vereniging voor Romeinse Archeologie) en een stevige drink en hapjes. Ik had dit gevoel ook enkele dagen voordien in het Museo Nazionale Romano (Palazzo Massimo alle Terme) bij een Fasti (vorm van kalender), en herinnerde mij toen ook de reeks ROME, een BBC reeks die ook op Canvas was te zien, waar de lezer van de “acta diurna” (oorsprong van het woord journaal of dagelijkse berichten) voor een kalender stond, gelijkaardig aan deze in het Palazzo Massimo alle Terme. Dus historici en classici, nu de moment om te reageren op deze post. D