Doorgaan naar hoofdcontent

Vitello tonato


Constant zaagt men mij de oren van het lijf. Wat is nu het echte en enig goede recept om vitello tonato te maken? Zo vaak reeds hebben we getracht in een of ander restaurantje dit te bestellen, maar wij herinneren ons slechts de smaak uit de Weygenstraat ! Dit zomers Italiaans gerecht geniet zoveel bijval om de gedurfde combinatie van vlees en vis, verwerkt in één lekker vóór of hoofdgerecht.

Ingrediënten voor 6 personen als voorgerecht. Maak je hiervan een hoofdgerecht ingredienten met 50% verhogen.

1 prei, 2 wortels, 3 stengels bleekselderij, 1 bosje peterselie,

600 gr kalfsvlees (achterlendestuk of gebraad)
1/8 l droge witte wijn, 2 laurierblaadjes, zout, 5 peperkorrels, rundsbouillonblokjes naar smaak.

200 gr tonijn in eigen nat, 3 ansjovisfilets, 1 eierdooier, 1/8 l koudgeperste olijfolie, 2 el citroensap, 2 el kappertjes.

Bereiding
Maak groenten schoon en snijdt in stukken.
Doe het vlees met de groenten, de wijn en voldoende water in een grote pan. Het vlees moet ondergedompeld zijn. Voeg de laurierbladen, zout en geplette peperkorrels toe. Kook het vlees met het deksel op de pan op een zwak tot matig vuur gedurende ongeveer 1 uur tot het zacht geworden is.
Laat het vlees in het vocht afkoelen.
Neem ongeveer 1/8 l van het vocht af en zet dit apart.
Laat de tonijn uitlekken, en pureer in de robot.
Spoel de ansjovissen en klop deze met de eierdooier tot schuim. Voeg druppelsgewijs en daarna met kleine straaltjes de olijfolie toe terwijl je blijft kloppen. Voeg het apart gehouden vocht, de tonijn en het citroensap toe.
Breng de saus op smaak met witte peper, zout en de uitgelekte kappertjes er doorheen roeren.
Haal het kalfsvlees uit het vocht en snijdt deze in dunne tot zeer dunne plakken. Leg ze op een grote schotel en giet er de saus overheen.
Zet dit enkele uren in de frigo.

Tips
Als je dacht dat ik de peterselie vergeten te gebruiken ben, vergissing! Deze wordt gewoon gebruikt als groente en gaat met het kalfsvlees de pot in. Lees je dit nu pas en alles is al klaar, knipt hem dan zeer fijn en strooi voor het opdienen over de schotel.
Zeer lekker met een frisse Pinot Grigio. Wil je het sneller laten vooruitgaan om de saus te maken en niet teveel potten vuilmaken, alles tegelijk de keukenrobot in maar de saus is veel lekkerder als ze met liefde en bijgevolg tijd wordt gemaakt. Best het vlees de dag vooraf reeds koken.

Buon appetito !

Reacties

  1. Super lekker !! Voornamelijk in de zomer !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. als een engeltje dat op je tong piest :-) (zegt het spreekwoord maar of dat echt wel iets is om naar uit te kijken...hihi)

    Dit is mijn favo-voorgerecht: OVERHEERLIJK

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

De ontvoering van Proserpina.

Enkel voor dit beeld van Gian Lorenzo Bernini (1598-1680) zou ik naar Rome gaan. Iedereen heeft wel zo'n beeldhouwwerk welk hij graag op zijn kast zou hebben of in zijn living staan. Sommigen zullen kiezen voor de David, Mozes of de Pietà (Michelangelo), anderen voor werk van Rodin of Meunier, enkelingen houden het bij Begga D'Haese. Ik dus niet. Proserpina is de Romeinse Persephone. Ik kan er uren naar kijken, de gaafheid van de sculptuur, de kleur van het marmer, de vingerafdrukken van de ontvoerder in de dijen van het ontvoerde meisje (ja, meisje, eerder een jonge dame naar de vormen te oordelen), de radeloosheid in de blik van Proserpina. Maak van een volgend bezoek aan Rome zeker eens het voornemen om Proserpina met een bezoek te vereren in de Galleria Borghese, waar nog veel anders schoons staat. En niet vergeten om je tickets op voorhand online te bestellen of je komt er niet in ! Persephone (Grieks: Περσεφονεια, Persefoneia) is in de Griekse mythologie ...

Colonia Ulpia Traiana

In 13/12 v.Chr. bouwt de Romeinse veldheer Nero Claudius Drusus de legerplaats Castra Vetera. Deze plaats bevindt zich aan de monding van de Lippe met de Rijn op de Fürstenberg. Dit fort diende als uitvalsbasis voor een veldtocht op de rechter Rijnoever in 8 v.Chr. die leidde tot de onderwerping van de Germaanse stam van de Sugambren. Zij werden gedwongen naar de linker Rijnoever te verhuizen en werden in het vervolg aangeduid als Ciberni, Cuberni of Cugerni. De nederzetting krijgt nadien de naam Cibernodorum en heeft dezelfde status als het noordelijke gelegen Batavodurum (Nijmegen), woonplaats van de Bataven. De nabijheid van een Romeins legioen in Castra Vetera en de ligging aan een zijarm van de Rijn zorgden ervoor dat de plaats zich in enkele jaren ontwikkelde tot een welvarende handelsnederzetting. Tijdens de Bataafse Opstand (69/70) deelde de plaats echter het lot van Castra Vetera en werd zij platgebrand. Grondplan In 71 werden zowel het fort en Cibernodorum...

Toetanchamon, de vergeten farao die het gezicht van Egypte werd.

A uteur: Philipp Vandenberg Oorspronkelijke titel : Der vergessene Pharao Toetanchamon (Duits) Eerste uitgave: 1978 Op zoek naar boeken van deze auteur, stootte ik in de stadsbibliotheek " Tweebronnen " in Leuven op dit boek dat daar gecatalogiseerd staat als een biografie. Dit is dit boek te veel eer aan doen, maar een goed populair-wetenschappelijke bijdrage tot de beschrijving van de geschiedenis van de archeologie en de ontdekking van de vergeten farao. Het verhaal over de archeoloog dr. Howard Carter (09/05/1874-02/03/1939), vanaf het begin van zijn archeologisch bezig zijn tot aan zijn dood, een man totaal bezeten door het idee de vergeten farao Toetanchamon te vinden. De man die tijdens zijn leven 150,000 ton zand, rots en gesteente verplaatste, de modder niet inbegrepen. Op 4 november 1922 stuitte de Engelse “archeoloog” Howard Carter op de toegang tot het graf van Toetanchamon, een farao die 3000 jaar geleden in der vergetelheid was geraakt. De ontdekking ging gepa...