Doorgaan naar hoofdcontent

Vitello tonato


Constant zaagt men mij de oren van het lijf. Wat is nu het echte en enig goede recept om vitello tonato te maken? Zo vaak reeds hebben we getracht in een of ander restaurantje dit te bestellen, maar wij herinneren ons slechts de smaak uit de Weygenstraat ! Dit zomers Italiaans gerecht geniet zoveel bijval om de gedurfde combinatie van vlees en vis, verwerkt in één lekker vóór of hoofdgerecht.

Ingrediënten voor 6 personen als voorgerecht. Maak je hiervan een hoofdgerecht ingredienten met 50% verhogen.

1 prei, 2 wortels, 3 stengels bleekselderij, 1 bosje peterselie,

600 gr kalfsvlees (achterlendestuk of gebraad)
1/8 l droge witte wijn, 2 laurierblaadjes, zout, 5 peperkorrels, rundsbouillonblokjes naar smaak.

200 gr tonijn in eigen nat, 3 ansjovisfilets, 1 eierdooier, 1/8 l koudgeperste olijfolie, 2 el citroensap, 2 el kappertjes.

Bereiding
Maak groenten schoon en snijdt in stukken.
Doe het vlees met de groenten, de wijn en voldoende water in een grote pan. Het vlees moet ondergedompeld zijn. Voeg de laurierbladen, zout en geplette peperkorrels toe. Kook het vlees met het deksel op de pan op een zwak tot matig vuur gedurende ongeveer 1 uur tot het zacht geworden is.
Laat het vlees in het vocht afkoelen.
Neem ongeveer 1/8 l van het vocht af en zet dit apart.
Laat de tonijn uitlekken, en pureer in de robot.
Spoel de ansjovissen en klop deze met de eierdooier tot schuim. Voeg druppelsgewijs en daarna met kleine straaltjes de olijfolie toe terwijl je blijft kloppen. Voeg het apart gehouden vocht, de tonijn en het citroensap toe.
Breng de saus op smaak met witte peper, zout en de uitgelekte kappertjes er doorheen roeren.
Haal het kalfsvlees uit het vocht en snijdt deze in dunne tot zeer dunne plakken. Leg ze op een grote schotel en giet er de saus overheen.
Zet dit enkele uren in de frigo.

Tips
Als je dacht dat ik de peterselie vergeten te gebruiken ben, vergissing! Deze wordt gewoon gebruikt als groente en gaat met het kalfsvlees de pot in. Lees je dit nu pas en alles is al klaar, knipt hem dan zeer fijn en strooi voor het opdienen over de schotel.
Zeer lekker met een frisse Pinot Grigio. Wil je het sneller laten vooruitgaan om de saus te maken en niet teveel potten vuilmaken, alles tegelijk de keukenrobot in maar de saus is veel lekkerder als ze met liefde en bijgevolg tijd wordt gemaakt. Best het vlees de dag vooraf reeds koken.

Buon appetito !

Reacties

  1. Super lekker !! Voornamelijk in de zomer !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. als een engeltje dat op je tong piest :-) (zegt het spreekwoord maar of dat echt wel iets is om naar uit te kijken...hihi)

    Dit is mijn favo-voorgerecht: OVERHEERLIJK

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

De ontvoering van Proserpina.

Enkel voor dit beeld van Gian Lorenzo Bernini (1598-1680) zou ik naar Rome gaan. Iedereen heeft wel zo'n beeldhouwwerk welk hij graag op zijn kast zou hebben of in zijn living staan. Sommigen zullen kiezen voor de David, Mozes of de Pietà (Michelangelo), anderen voor werk van Rodin of Meunier, enkelingen houden het bij Begga D'Haese. Ik dus niet. Proserpina is de Romeinse Persephone. Ik kan er uren naar kijken, de gaafheid van de sculptuur, de kleur van het marmer, de vingerafdrukken van de ontvoerder in de dijen van het ontvoerde meisje (ja, meisje, eerder een jonge dame naar de vormen te oordelen), de radeloosheid in de blik van Proserpina. Maak van een volgend bezoek aan Rome zeker eens het voornemen om Proserpina met een bezoek te vereren in de Galleria Borghese, waar nog veel anders schoons staat. En niet vergeten om je tickets op voorhand online te bestellen of je komt er niet in ! Persephone (Grieks: Περσεφονεια, Persefoneia) is in de Griekse mythologie

Het geheim van Montségur

Auteur: Sophy Burnham, Oorspronkelijke titel : The Treasure of Montségur Eerste uitgave : 2003 Het verhaal speelt zich ergens af tussen 1209, wanneer de stad Beziers in de as wordt gelegd en 1243 waneer het beleg van Montségur plaats vindt. De auteur vertelt deze zoveelste dwaze godsdienstvervolging via de romanfiguur Jeanne, een meisje van 2 à 4 jaar die rond het verwoeste Béziers rondloopt in een bebloed kleedje. Zij wordt opgenomen door vrouwe Esclarmonde die haar als een dochter opvoedt, volgens de levenswijze der katharen. Op haar dertiende begaat zij een “wandaad” en wordt ze naar Montségur gestuurd, waar ze strenger onderricht krijgt. Ondertussen maakt de Inquisitie jacht op de katharen, met totale uitroeiing als doel. Jeanne raakt betrokken bij het verzet en strijdt voor vrijheid, samen met haar grote liefde William, de echtgenoot van haar beste vriendin. In 1243 belegeren de Fransen het fort Montségur waar de elite van de kathaarse kerk samen met een garnizoen nog gedurende t

Tijdsmeting en kalender

De laatste tijd had ik het gevoel dat ik meer wou weten over tijdsmeting in de Oudheid, en voornamelijk in het Oude Rome. Men viert op 21 april, niet zo maar niets voor niets dit jaar de 2762e verjaardag van Rome en SPQR nodigde die dag in het Klein Begijnhof te Leuven dan ook zijn leden uit om getuige te zijn van de jaarlijkse Romulus prijs, welke dit jaar te beurt viel aan Guido Cuyt (voor zijn jarenlange inzet als voorzitter van de AVRA, de Antwerpse Vereniging voor Romeinse Archeologie) en een stevige drink en hapjes. Ik had dit gevoel ook enkele dagen voordien in het Museo Nazionale Romano (Palazzo Massimo alle Terme) bij een Fasti (vorm van kalender), en herinnerde mij toen ook de reeks ROME, een BBC reeks die ook op Canvas was te zien, waar de lezer van de “acta diurna” (oorsprong van het woord journaal of dagelijkse berichten) voor een kalender stond, gelijkaardig aan deze in het Palazzo Massimo alle Terme. Dus historici en classici, nu de moment om te reageren op deze post. D