Doorgaan naar hoofdcontent

Appelcake

Blijkbaar wordt er van een nonno verwacht, in schaarse vrije tijd om even aan het bakken te slaan als Hanna op bezoek komt om “keekteten”.

Even mijn boeken geraadpleegd om geen beroep te moeten doen op Piet Huysentruyt, want ik heb uit zijn SOS'en onthouden dat “patisserie” zoiets moet zijn als “apotheek”, alles moet minutieus gewogen en gemeten worden, tenminste als ik zijn westvlaams versta. Want geef toe dat het triestig gesteld is met zijn taalgebruik en ook zijn "innovatieve" aanpak.

Voor wat ik moest maken was alles vrij eenvoudig:

  • 250 g boter ( op kamertemperatuur, is zeker geen gesmolten boter. Je moet de boter met de hand kunnen bewerken, bijvoorbeeld in vlokken trekken. )

  • 250 g suiker (witte bastaardsuiker of griessuiker)

  • 250 g eieren ( dat komt neer op 4 eieren met schaal eraan)

  • 250 g bloem ( ik gebruikte zelfrijzende bloem).

  • 1 appel ( geschild, zonder klokhuis en in grove mirepoix gesneden)

En dan aan de slag:

  1. Voeg bij de boter de suiker en klop deze op toch een mooie massa.

  2. Voeg dan één voor één de eieren toe (zonder schaal, of course). Mooi kloppen met de mixer tot glad beslag.

  3. Voeg dan de gezeefde bloem toe en spatel dit voorzichtig door het beslag.

  4. Wentel de appel(s) door bloem en spatel deze door het beslag.

  5. Giet het beslag in een cakevorm (als je niet van die moderne gebruikt, eerst invetten en met bloem bestrooien en de overtollige bloem verwijderen) en zet de vorm in een voor verwarmde oven op het middelste rooster van 180° (verwijder alle andere roosters uit de oven gedurende 60 à 75 minuten. Draai na 15 minuten de temperatuur terug naar 160°.

Oven niet opendoen! Mocht blijken dat uw cake te snel bruin zou bakken, oven snel openen en afdekken met bakpapier. Cake is klaar als je er met een priem in prikt en er niets op de priem blijft plakken.

Blijkbaar kan je de “cake” nog luchtiger maken door een afgestreken eetlepel bicarbonaat of de E500 (ii) door de bloem te mengen.

Ik wou er een mooie foto van maken, maar blijkbaar was de “keek” zo lekker dat hij al half op was toen ik 's avonds thuis kwam. Zoek dan maar een andere foto op het net !

Leo

Reacties

  1. Het is een heel lekkere appelcake..., bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Doe er eens het sap van een halve citroen bij voor dat je de appelen bijvoegd, dan heb je een beetje zuren. Dat maakt het nog lekkerder. Maar dit is wel een goed recept, eenvoudig en makkelijk. Voor een kleinere cake gebruik ik slechts de helft van de ingredienten en ik gebruik bakpoeder +- 8 gram.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

De ontvoering van Proserpina.

Enkel voor dit beeld van Gian Lorenzo Bernini (1598-1680) zou ik naar Rome gaan. Iedereen heeft wel zo'n beeldhouwwerk welk hij graag op zijn kast zou hebben of in zijn living staan. Sommigen zullen kiezen voor de David, Mozes of de Pietà (Michelangelo), anderen voor werk van Rodin of Meunier, enkelingen houden het bij Begga D'Haese. Ik dus niet. Proserpina is de Romeinse Persephone. Ik kan er uren naar kijken, de gaafheid van de sculptuur, de kleur van het marmer, de vingerafdrukken van de ontvoerder in de dijen van het ontvoerde meisje (ja, meisje, eerder een jonge dame naar de vormen te oordelen), de radeloosheid in de blik van Proserpina. Maak van een volgend bezoek aan Rome zeker eens het voornemen om Proserpina met een bezoek te vereren in de Galleria Borghese, waar nog veel anders schoons staat. En niet vergeten om je tickets op voorhand online te bestellen of je komt er niet in ! Persephone (Grieks: Περσεφονεια, Persefoneia) is in de Griekse mythologie ...

Colonia Ulpia Traiana

In 13/12 v.Chr. bouwt de Romeinse veldheer Nero Claudius Drusus de legerplaats Castra Vetera. Deze plaats bevindt zich aan de monding van de Lippe met de Rijn op de Fürstenberg. Dit fort diende als uitvalsbasis voor een veldtocht op de rechter Rijnoever in 8 v.Chr. die leidde tot de onderwerping van de Germaanse stam van de Sugambren. Zij werden gedwongen naar de linker Rijnoever te verhuizen en werden in het vervolg aangeduid als Ciberni, Cuberni of Cugerni. De nederzetting krijgt nadien de naam Cibernodorum en heeft dezelfde status als het noordelijke gelegen Batavodurum (Nijmegen), woonplaats van de Bataven. De nabijheid van een Romeins legioen in Castra Vetera en de ligging aan een zijarm van de Rijn zorgden ervoor dat de plaats zich in enkele jaren ontwikkelde tot een welvarende handelsnederzetting. Tijdens de Bataafse Opstand (69/70) deelde de plaats echter het lot van Castra Vetera en werd zij platgebrand. Grondplan In 71 werden zowel het fort en Cibernodorum...

De zaak Torfs

Auteur : Jo Claes Eerste uitgave : 2008. Deze krimi speelt zich af in Leuven en centraal in het verhaal staat de moord op de kunstexpert/restaurateur Pieter Torfs. Een beeldschone vrouw, Christine Jonckheere, vraagt hem of hij een schilderij dat geschilderd zou zijn door de laatmiddeleeuwse kunstenaar Martin Schongauer, op echtheid wil onderzoeken. Torfs, die een passionele maar bizarre verhouding heeft met zijn assistente, en open staat voor vrouwelijk schoon, vermoedt dat er iets niet pluis is met het schilderij. Maar toch neemt hij de opdracht aan als blijkt dat zijn cliënt in meer is geinteresseerd dan een louter zakelijke relatie. Na een wetenschappelijk onderzoek, schrijft Torfs schrijft een echtheidscertificaat uit. Later blijkt dit schilderij, inmiddels verkocht, toch een vervalsing te zijn. Kort daarna hangt Torfs te bengelen aan een koord. Zelfmoord ? Hoofdinspecteur Thomas Berg, is juist overgeplaatst van Brussel naar Leuven. Een ongelukkige liefde maak...