Wij bevinden ons in Montecatini Terme, een internationaal bekend kuuroord in Toscane.
Ugo Incerpi, uitbater van een bar en
ontmoetingsplek op de Corso Roma “Bar New York” beslist in 1930
een roostermachine voor koffie aan te kopen om zijn samenstelling te
kunnen aanbieden aan het verfijnd clientèle die neerstrijkt in zijn zaak nadat zij het tweede deel van de naam van de van de stad eer hebben aangedaan, namelijk de thermen bezoeken. De jetset toen en ook nu nog vandaag, is er nog
steeds om te rusten, " passare le acque " en
het drinken van mineraal water.
Snel ging de naam en faam van de plaatselijk gebrande koffie in het rond en op zondag
kwamen zelfs mensen uit Firenze afgezakt om dat goedje te proeven.
Na de Tweede Wereldoorlog, besloot Loretta, dochter van Ugo en
gehuwd met Oscar Onori, een landbouwkundige, om de ambachtelijke
koffiebranderij van de bar af te splitsen, en hun gebrande koffie
over Toscane te verdelen onder de naam van Caffè New York.
Caffè New York is nog steeds actief. De kennis en kunde werd
doorgegeven aan de kinderen en thans kleinkinderen.
Caffè New York is niet alleen verkrijgbaar in Toscane, maar ook
in Frankrijk , Duitsland , Zuid-Afrika , Canada en Japan. Nu met het internet ook uiteraard in België en Nederland op www.koffiecentrale.be.
Elke keer als je de smaak een kopje Caffè New York koffie
opneemt, sluit je nu even de ogen en denkt aan 80 jaar geschiedenis.
Op zoek naar de geschikte bonen voor ons nieuw espressotoestel
JURA, hebben wij een nogal ruime keuze aan Italiaanse koffies
aangeschaft. De eerste die wij u voorstellen is New York Caffè Extra.
Het
is niet echt uitstekende koffie. Wij hebben het “wow”gevoel in
alle geval nog niet gehad. De samenstelling bestaat uit 95% Arabica
uit Latijns-Amerika en 5% Jamaica Blue Mountain. De branding is
gemiddeld. De smaak is zacht met een lichte chocolade toets en het
aroma is gemiddeld. Ik vermoed dat het cafeïne gehalte laag is.
New
York Extra is
zeker een koffie van hoge kwaliteit maar zal het waarschijnlijk niet
halen als onze definitieve keuze.
Waardering :
Waardering :
16/02/2014 - De tweede is nu aan de orde; Caffè New York Extra
XXXX.
Alles wat we over de
Caffè New York Extra hebben verteld geldt ook voor deze XXXX melange. Anders dan de naam doet
vermoeden vonden wij de Extra XXXX nog minder dan de
Extra. De melange heeft een 80% Arabica percentage, de andere bonen zijn van het Robusta type en enkele rassen afkomstig uit Costa Rica, Columbia, Kenia, Jamaica
en India. Blijkbaar volgens de informatie van de brander zou een geoefend kenner meteen de Blue Mountain bonen herkennen, die deze koffie zijn bijzondere eigenschappen geeft.
Reacties
Een reactie posten