Doorgaan naar hoofdcontent

De kastelen van Sint-Truiden


Meter en bompa doe je een groot plezier met hen op een zondag eens mee uit te nemen : ’s middags lekker te gaan eten en dan een “toerke” te doen. Zogezegd, zogedaan !

Leo en ikzelf zijn hen een zondagmorgen in mei gaan halen rond 11 uur want we hadden een afspraak om 12 uur in de Brasserie “Theater” op de Grote Markt in Sint-Truiden. Daar hebben we een lekker aspergemenu gegeten !

Er was ook een interculturele markt om de integratie van de vreemdelingen in Sint-Truiden te bevorderen. En hoe doe je dat beter dan via gezamenlijk te eten ? Peter Van Asbroek was uitgenodigd door de stad om op de markt, waar zowel uitheemse als plaatselijke producten verkocht werden, zijn boodschappen te doen en daarmee iets lekkers klaar te maken. En hij kan zijn publiek écht charmeren !


Daarna zijn we met een klein toeristenbusje ( 7 personen) vertrokken om de kastelen in de omgeving te verkennen. Het was de moeite waard ! Er zijn zeker kastelen waar we nog eens terug zullen gaan en waar de mogelijkheid ons geboden wordt omdat er ondertussen een restaurant in uitgebaat wordt. Spijtig dat we geen fototoestel meehadden !
Het is een ganse reeks geworden maar ziehier de voornaamste :
* de achthoekige toren van Brustem van vóór 1171, in restauratie
* het kasteel Van Rijkel (16e eeuw) thans infokantoor toerisme Haspengouw
* Chateau de la Motte
* Kasteel Rullingen, een waterkasteel uit de 17e eeuw
* Kasteel Mariagaard
* Kasteel Van ordingen, nu een feestzaal voor evenementen

Verschillende kastelen zijn nog in privé handen en vele hiervan worden gekocht door rijke Nederlanders, die ze gelukkig willen restaureren. Het zijn wel stuk voor stuk megaprojecten.

Wij gaan zeker nog terug. De volgende keer willen we de stad zelf met een gids bezoeken.


Chris

Reacties

Populaire posts van deze blog

De ontvoering van Proserpina.

Enkel voor dit beeld van Gian Lorenzo Bernini (1598-1680) zou ik naar Rome gaan. Iedereen heeft wel zo'n beeldhouwwerk welk hij graag op zijn kast zou hebben of in zijn living staan. Sommigen zullen kiezen voor de David, Mozes of de Pietà (Michelangelo), anderen voor werk van Rodin of Meunier, enkelingen houden het bij Begga D'Haese. Ik dus niet. Proserpina is de Romeinse Persephone. Ik kan er uren naar kijken, de gaafheid van de sculptuur, de kleur van het marmer, de vingerafdrukken van de ontvoerder in de dijen van het ontvoerde meisje (ja, meisje, eerder een jonge dame naar de vormen te oordelen), de radeloosheid in de blik van Proserpina. Maak van een volgend bezoek aan Rome zeker eens het voornemen om Proserpina met een bezoek te vereren in de Galleria Borghese, waar nog veel anders schoons staat. En niet vergeten om je tickets op voorhand online te bestellen of je komt er niet in ! Persephone (Grieks: Περσεφονεια, Persefoneia) is in de Griekse mythologie

Tijdsmeting en kalender

De laatste tijd had ik het gevoel dat ik meer wou weten over tijdsmeting in de Oudheid, en voornamelijk in het Oude Rome. Men viert op 21 april, niet zo maar niets voor niets dit jaar de 2762e verjaardag van Rome en SPQR nodigde die dag in het Klein Begijnhof te Leuven dan ook zijn leden uit om getuige te zijn van de jaarlijkse Romulus prijs, welke dit jaar te beurt viel aan Guido Cuyt (voor zijn jarenlange inzet als voorzitter van de AVRA, de Antwerpse Vereniging voor Romeinse Archeologie) en een stevige drink en hapjes. Ik had dit gevoel ook enkele dagen voordien in het Museo Nazionale Romano (Palazzo Massimo alle Terme) bij een Fasti (vorm van kalender), en herinnerde mij toen ook de reeks ROME, een BBC reeks die ook op Canvas was te zien, waar de lezer van de “acta diurna” (oorsprong van het woord journaal of dagelijkse berichten) voor een kalender stond, gelijkaardig aan deze in het Palazzo Massimo alle Terme. Dus historici en classici, nu de moment om te reageren op deze post. D

Colonia Ulpia Traiana

In 13/12 v.Chr. bouwt de Romeinse veldheer Nero Claudius Drusus de legerplaats Castra Vetera. Deze plaats bevindt zich aan de monding van de Lippe met de Rijn op de Fürstenberg. Dit fort diende als uitvalsbasis voor een veldtocht op de rechter Rijnoever in 8 v.Chr. die leidde tot de onderwerping van de Germaanse stam van de Sugambren. Zij werden gedwongen naar de linker Rijnoever te verhuizen en werden in het vervolg aangeduid als Ciberni, Cuberni of Cugerni. De nederzetting krijgt nadien de naam Cibernodorum en heeft dezelfde status als het noordelijke gelegen Batavodurum (Nijmegen), woonplaats van de Bataven. De nabijheid van een Romeins legioen in Castra Vetera en de ligging aan een zijarm van de Rijn zorgden ervoor dat de plaats zich in enkele jaren ontwikkelde tot een welvarende handelsnederzetting. Tijdens de Bataafse Opstand (69/70) deelde de plaats echter het lot van Castra Vetera en werd zij platgebrand. Grondplan In 71 werden zowel het fort en Cibernodorum