Doorgaan naar hoofdcontent

De zaak Torfs

Auteur : Jo Claes
Eerste uitgave : 2008.


Deze krimi speelt zich af in Leuven en centraal in het verhaal staat de moord op de kunstexpert/restaurateur Pieter Torfs.

Een beeldschone vrouw, Christine Jonckheere, vraagt hem of hij een schilderij dat geschilderd zou zijn door de laatmiddeleeuwse kunstenaar Martin Schongauer, op echtheid wil onderzoeken. Torfs, die een passionele maar bizarre verhouding heeft met zijn assistente, en open staat voor vrouwelijk schoon, vermoedt dat er iets niet pluis is met het schilderij. Maar toch neemt hij de opdracht aan als blijkt dat zijn cliënt in meer is geinteresseerd dan een louter zakelijke relatie. Na een wetenschappelijk onderzoek, schrijft Torfs schrijft een echtheidscertificaat uit. Later blijkt dit schilderij, inmiddels verkocht, toch een vervalsing te zijn. Kort daarna hangt Torfs te bengelen aan een koord. Zelfmoord ?

Hoofdinspecteur Thomas Berg, is juist overgeplaatst van Brussel naar Leuven. Een ongelukkige liefde maakte zijn verblijf in Brussel niet meer mogelijk en hij zit nu wat weg te kwijnen in Leuven. Daarom bijt hij zich vast in het onderzoek en ontdekt dat er van zelfmoord geen sprake is. Enkele dagen later wordt ook de assistente dood aangetroffen. Moord ? Plots zit de anders zo rustige universiteitsstad opgezadeld met een dubbele moord.

Thomas Berg tracht te achterhalen wie de dader(s) is (zijn) van deze tweevoudige moord. Bij het vervalste schilderij blijken verscheidene personen betrokken te zijn. Om zijn kapot gelopen relatie te verwerken, zoekt hij vriendschap met het meisje Veronique.

De brief aan Uria - Pieter Lastman (1619)
Centraal in het verhaal staat een schilderij “De brief aan Uria”. Dit verhaal staat beschreven in het Boek Samuel 11: 1 tot12:25. 

Bathseba is de vrouw van Uria, een officier uit het leger van Koning David. Haar verhaal geldt als de grootste schande in de geschiedenis van deze koning, die overigens als de voornaamste koning in de geschiedenis van Israël geldt. David was het voyeurke aan het uithangen en zag vanaf het dak van zijn paleis Bathseba een bad nemen. Hij raakte nogal opgewonden en was meer dan onder de indruk van haar schoonheid. Haar man Uria was ondertussen een oorlogje aan het uitvechten in Rabba itegen de Ammonieten. David zag zijn kans schoon, liet Bathseba ontbieden en door gebruik te maken van zijn koninklijke macht en voornamelijk met zijn ondertussen stijve staf trok hij haar tegen zijn gilee. Toen zij de koning later vertelde dat ze zwanger was, probeerde hij dat te verdoezelen door Uria naar het paleis terug te roepen onder voorwendsel dat hij het nieuws over het strijdverloop wilde horen. Hij drong erop aan dat Uria naar huis zou gaan om zich te ontspannen en zijn vrouw een goede beurt te geven. Uria ging echter niet naar huis, maar bleef op het soldatenplein slapen tot de volgende ochtend. Je kon niet onrein zijn, zolang de strijd niet gestreden was (Deuteronium 23 vers 10). Toen David erachter kwam stuurde hij Uria met een brief naar het leger terug. In de brief werd aan de legeroverste Joab bevolen Uria vooraan in de strijd te plaatsen. Uria kwam bij een uitval van de Ammonieten om het leven. Toen een bode David de boodschap overbracht dat Uria was gesneuveld, wachtte hij de rouwtijd af, waarna hij Bathseba tot vrouw nam.


God strafte hem echter bij monde van de profeet Natan, die de koning een parabel vertelde, over een rijke man die het lammetje van een arme man gebruikte om te slachten. De koning vond dat de rijke man een schandelijk misdrijf had begaan, waarna Natan onthulde dat David zelf die rijke man was. God liet het eerste kind van David en Bathseba een paar dagen na de geboorte sterven. Salomo, het tweede kind van David en Batseba, zou David later opvolgen als Koning Salomo.

Ook de schilder Martin Schongauer heeft echt bestaan (Colmar, circa 1435 of ca. 1450 - Breisach am Rhein, 2 februari 1491) was een Duits graficus en kunstschilder. Hij is de meest belangrijke Duitse en Europese prentmaker van de generatie voor Albrecht Dürer en was ook voor deze laatste een belangrijke inspiratiebron. Zijn prenten waren eeuwenlang zeer gewild in geheel Europa. In vroeger tijden was hij vooral bekend onder zijn bijnaam "Hübsche Martin" (Mooie Maarten) die ook in diverse vertalingen voorkwam; "Beau Martin", "Bel Martino", "Hipse Marten"...

Wat ontsproot aan het brein van de auteur is het feit dat blijkbaar het werk “De brief van Uria” nooit door Schongauer werd gepenseeld.

En wie heeft het gedaan, ... dat verklap ik lekker niet.  Lezen dus !

Leo



Reacties

Populaire posts van deze blog

De ontvoering van Proserpina.

Enkel voor dit beeld van Gian Lorenzo Bernini (1598-1680) zou ik naar Rome gaan. Iedereen heeft wel zo'n beeldhouwwerk welk hij graag op zijn kast zou hebben of in zijn living staan. Sommigen zullen kiezen voor de David, Mozes of de Pietà (Michelangelo), anderen voor werk van Rodin of Meunier, enkelingen houden het bij Begga D'Haese. Ik dus niet. Proserpina is de Romeinse Persephone. Ik kan er uren naar kijken, de gaafheid van de sculptuur, de kleur van het marmer, de vingerafdrukken van de ontvoerder in de dijen van het ontvoerde meisje (ja, meisje, eerder een jonge dame naar de vormen te oordelen), de radeloosheid in de blik van Proserpina. Maak van een volgend bezoek aan Rome zeker eens het voornemen om Proserpina met een bezoek te vereren in de Galleria Borghese, waar nog veel anders schoons staat. En niet vergeten om je tickets op voorhand online te bestellen of je komt er niet in ! Persephone (Grieks: Περσεφονεια, Persefoneia) is in de Griekse mythologie ...

Colonia Ulpia Traiana

In 13/12 v.Chr. bouwt de Romeinse veldheer Nero Claudius Drusus de legerplaats Castra Vetera. Deze plaats bevindt zich aan de monding van de Lippe met de Rijn op de Fürstenberg. Dit fort diende als uitvalsbasis voor een veldtocht op de rechter Rijnoever in 8 v.Chr. die leidde tot de onderwerping van de Germaanse stam van de Sugambren. Zij werden gedwongen naar de linker Rijnoever te verhuizen en werden in het vervolg aangeduid als Ciberni, Cuberni of Cugerni. De nederzetting krijgt nadien de naam Cibernodorum en heeft dezelfde status als het noordelijke gelegen Batavodurum (Nijmegen), woonplaats van de Bataven. De nabijheid van een Romeins legioen in Castra Vetera en de ligging aan een zijarm van de Rijn zorgden ervoor dat de plaats zich in enkele jaren ontwikkelde tot een welvarende handelsnederzetting. Tijdens de Bataafse Opstand (69/70) deelde de plaats echter het lot van Castra Vetera en werd zij platgebrand. Grondplan In 71 werden zowel het fort en Cibernodorum...