Doorgaan naar hoofdcontent

Dolomieten - Unesco werelderfgoed.


De Dolomieten maken deel uit van de Alpenketen en worden gedefinieerd als dat deel van de Noord-Italiaanse Alpen met 18 pieken van meer dan 3.000 meter hoog. Het gebied heeft een oppervlakte van 141.903 hectare en omvat een aantal van de mooiste berglandschappen ter wereld met verticale wanden, steile kliffen en een hoog aantal smalle, diep uitgesleten dalen. Het gebied heeft een grote verscheidenheid aan spectaculaire landschappen die van internationale betekenis zijn voor de geomorfologie. Hieronder vallen torens, pinakels en rotswanden, maar ook gletsjers en karstsystemen, gekenmerkt door dynamische processen met frequente aardverschuivingen, overstromingen en lawines. De plek is een van de beste voorbeelden van het behoud van carbonaat platformsystemen uit het Mesozoïcum, met fossielen.

Vanuit het noorden van Italië strekken ze zich uit over de provincies Zuid-Tirol (Südtirol), Trento en Belluno tot aan de 3343 m hoge berg Marmolada. Der bergketen biedt volop mogelijkheden voor een bijzondere winter en zomervakantie rond de karakteristieke rotsformaties, bergpieken en tafelbergen. 

In het dal Alta Pusteria (Hochpustertal) is de tocht rond de Tre Cime di Lavaredo (Drei Zinnen) in het gelijknamige natuurpark een hoogtepunt tijdens elke vakantie. 

Vakantieregio Plan de Corones (Kronplatz) heeft het populairste skigebied met moderne skiliften en een adembenemend 360°-uitzicht vanaf de top van de gelijknamige berg. In Alta Badia en Val Gardena (Gröden), de twee dalen die gekenmerkt zijn door de Ladinische cultuur, is de tocht rond het Sellamassief op de ski's of de fiets net zo uitnodigend als een bezoek aan de authentieke berg- en almhutten met hun verrukkelijke keuken of een bergtocht in natuurpark Puez-Odle. In de regio Alpe di Siusi (Seiser Alm) vind je de grootste bergweide van Europa en kunt u genieten van het indrukwekkende uitzicht op de berg Schlern.


Bolzano

 In het dal Val d'Ega (Eggental) tot slot zijn het de mystieke natuurschouwspelen van het meer Karersee en de bergmassieven Latemar en Rosengarten die je vakantie in de Zuid-Tiroolse Dolomieten tot een onvergetelijke belevenis maken. Ook de steden Bolzano (Bözen), Merano (Meran) en Trento bieden mooie mogelijkheden voor citytrips op het vlak van cultuur, geschiedenis en shopping. En veruit mooie wijnen en lekker eten zijn er niet te versmaden. 

Zin om kennis te maken met deze regio kan ook via TV.  Stem af op Eurosport in de winter voor de wedstrijden in Val Gardena, Cortina d'Ampezzo en San Candido in de winter en tijdens de Giro in mei als de  koers meestal in de laatste week naar de steilste klimmen trekt..  Je zal snel beslissen om deze regio te bezoeken die op een dagafstand rijden van onze streken ligt. Ook, een reeks op de Rai, Un Passo dal Cielo behoort tot de mogelijkheden, want als Italianen iets kunnen, dan is het hun toeristische regio's dik in de verf zetten.

San Candido (Innichen)
Waarom is dit nu Werelderfgoed? Als ik de motivatie van de jury nalees zijn er vele redenen om de Dolomieten als werelderfgoed te beschermen. Het gaat om een reeks zeer onderscheidende berglandschappen die van uitzonderlijke natuurlijke schoonheid zijn. Hun dramatische verticale en lichtgekleurde pieken in verschillende onderscheidende sculpturale vormen is buitengewoon in een mondiale context. Deze eigenschap bevat ook een internationaal belangrijke combinatie van geografische waarden. De hoeveelheid en concentratie van zeer gevarieerde kalksteenformaties is buitengewoon in een mondiale context, terwijl de prachtig blootgestelde geologie inzicht geeft in het herstel van het zeeleven in de Trias, na de grootste uitsterving die is opgetekend in de geschiedenis van het leven op aarde. De sublieme, monumentale en kleurrijke landschappen van de Dolomieten hebben ook vele gastheren en een geschiedenis van wetenschappelijke en artistieke interpretaties van hun waarden aangetrokken.

De Dolomieten worden algemeen beschouwd als een van de meest aantrekkelijke berglandschappen ter wereld. Hun intrinsieke schoonheid is afgeleid van een verscheidenheid aan spectaculaire verticale vormen, zoals pinakels, torenspitsen en torens, met contrasterende horizontale oppervlakken zoals richels, steile rotswanden en plateaus, die allemaal abrupt stijgen boven uitgebreide taludafzettingen en zachtere uitlopers. 

Een grote verscheidenheid aan kleuren wordt geleverd door de contrasten tussen de bleke lichtgekleurde rotswanden en de bossen en weiden eronder. De bergen stijgen op als pieken met tussenliggende ravijnen, op sommige plaatsen staan ze geïsoleerd maar in andere vormen ze een weids panorama. Sommige van de kliffen hier stijgen meer dan 1.500 m en behoren tot de hoogste kalkstenen muren die overal ter wereld te vinden zijn. Het kenmerkende landschap van de Dolomieten is het archetype van een "dolomietlandschap" geworden. Geoloog pioniers waren de eersten die werden gevangen door de schoonheid van de bergen, en hun schrijven en de daaropvolgende schilderkunst en fotografie onderstrepen nog eens de esthetische aantrekkingskracht van het pand.

Reacties

Populaire posts van deze blog

De ontvoering van Proserpina.

Enkel voor dit beeld van Gian Lorenzo Bernini (1598-1680) zou ik naar Rome gaan. Iedereen heeft wel zo'n beeldhouwwerk welk hij graag op zijn kast zou hebben of in zijn living staan. Sommigen zullen kiezen voor de David, Mozes of de Pietà (Michelangelo), anderen voor werk van Rodin of Meunier, enkelingen houden het bij Begga D'Haese. Ik dus niet. Proserpina is de Romeinse Persephone. Ik kan er uren naar kijken, de gaafheid van de sculptuur, de kleur van het marmer, de vingerafdrukken van de ontvoerder in de dijen van het ontvoerde meisje (ja, meisje, eerder een jonge dame naar de vormen te oordelen), de radeloosheid in de blik van Proserpina. Maak van een volgend bezoek aan Rome zeker eens het voornemen om Proserpina met een bezoek te vereren in de Galleria Borghese, waar nog veel anders schoons staat. En niet vergeten om je tickets op voorhand online te bestellen of je komt er niet in ! Persephone (Grieks: Περσεφονεια, Persefoneia) is in de Griekse mythologie

Het geheim van Montségur

Auteur: Sophy Burnham, Oorspronkelijke titel : The Treasure of Montségur Eerste uitgave : 2003 Het verhaal speelt zich ergens af tussen 1209, wanneer de stad Beziers in de as wordt gelegd en 1243 waneer het beleg van Montségur plaats vindt. De auteur vertelt deze zoveelste dwaze godsdienstvervolging via de romanfiguur Jeanne, een meisje van 2 à 4 jaar die rond het verwoeste Béziers rondloopt in een bebloed kleedje. Zij wordt opgenomen door vrouwe Esclarmonde die haar als een dochter opvoedt, volgens de levenswijze der katharen. Op haar dertiende begaat zij een “wandaad” en wordt ze naar Montségur gestuurd, waar ze strenger onderricht krijgt. Ondertussen maakt de Inquisitie jacht op de katharen, met totale uitroeiing als doel. Jeanne raakt betrokken bij het verzet en strijdt voor vrijheid, samen met haar grote liefde William, de echtgenoot van haar beste vriendin. In 1243 belegeren de Fransen het fort Montségur waar de elite van de kathaarse kerk samen met een garnizoen nog gedurende t

Tijdsmeting en kalender

De laatste tijd had ik het gevoel dat ik meer wou weten over tijdsmeting in de Oudheid, en voornamelijk in het Oude Rome. Men viert op 21 april, niet zo maar niets voor niets dit jaar de 2762e verjaardag van Rome en SPQR nodigde die dag in het Klein Begijnhof te Leuven dan ook zijn leden uit om getuige te zijn van de jaarlijkse Romulus prijs, welke dit jaar te beurt viel aan Guido Cuyt (voor zijn jarenlange inzet als voorzitter van de AVRA, de Antwerpse Vereniging voor Romeinse Archeologie) en een stevige drink en hapjes. Ik had dit gevoel ook enkele dagen voordien in het Museo Nazionale Romano (Palazzo Massimo alle Terme) bij een Fasti (vorm van kalender), en herinnerde mij toen ook de reeks ROME, een BBC reeks die ook op Canvas was te zien, waar de lezer van de “acta diurna” (oorsprong van het woord journaal of dagelijkse berichten) voor een kalender stond, gelijkaardig aan deze in het Palazzo Massimo alle Terme. Dus historici en classici, nu de moment om te reageren op deze post. D