Doorgaan naar hoofdcontent

Italië - Land van Overvloed - Unesco werelderfgoed


Op een van de vele scheurkalenders die wij hier in huis hebben naast De Druivelaar, Daily Unfunnies van Bart Schoofs hebben we er ook nog een met weetjes over Italië. Op “venerdi 4 gennaio” staat daar vermeld: Italië land van overvloed.

Dit leek mij leuk om een van mijn voornemens van 2019 in daden om te zetten: meer schrijven op onze blog namelijk de complete UNESCO werelderfgoedlijst van Italië. Waar moet je beslist een keer geweest zijn in Italië?  Wat weten wij erover, wat mogen wij schrappen op onze bucket list en wat valt er nog te doen. Veel plaatsen zullen u bekend voorkomen maar kent u bijvoorbeeld de prehistorische rotstekeningen van Valcamonica? Dat was de eerste Italiaanse werelderfgoedlocatie in 1979. Met 140.000 grot- en rotstekeningen is het de grootste verzameling in Europa die over een periode van 8.000 (!) jaar werd gemaakt. Of wat dacht u van de Botanische tuin van Padua, de Villa d’Este in Tivoli bij Rome of de Su Nuraxi in Barumini op Sardinië. Het laatste is een uniek historisch defensiesysteem.

Nu met UNESCO werelderfgoed is het ook nogal uitkijken.  Het is niet omdat de “begijnhoven” werelderfgoed zijn dat je ook elk begijnhof hebt bezocht, in Italië zullen wij dit ook wel meemaken.  

Wij beperken er ons dan ook tot :”Hebben wij deze regio bezocht, ja of neen en hebben wij er een glimp van opgevangen.  En wij trachten u in alle geval om aan deze lijst eens te beginnen en ons warm te maken om ze af te werken.

Er komen nog steeds locaties bij en Italië heeft al de meeste UNESCO locaties ter wereld. In 2012 werden de Italiaanse Longobarden nog toegevoegd en ook de prehistorische paalwoningen die in Italië maar verder ook  het gehele Alpengebied te vinden zijn. In 2013 was het de beurt aan de Etna en aan de Medici villa’s in Toscane. In 2014 werden de wijngaarden van Piemonte uitverkoren en in 2015 de stad Palermo en de kathedraal van Cefalú en Monreale.
De lijst is alfabetisch gesorteerd op regio, kwestie van niet onmiddellijk van punt 1 naar 2 te vertrekken.

De Dolomieten

Alto Adige
Prehistorische paalwoningen in de (Italiaanse) Alpen

Alto Adige
De Sassi en het park van de Rupestriaanse kerk in Matera

Basilicata
Het historisch stadscentrum van Napels

Campanië
Het Paleis van Caserta inclusief park, het Aquaduct van Vanvitelli en het San Leucio Complex

Campanië
De archeologische vondsten bij Pompei,
Herculaneum en Torre Annunziata

Campanië
De Amalfische kuststreek

Campanië
Nationale parken Cilento en Vallo di Diano met archeologisch Paestum en Velia, en Kartuizerklooster van Padula

Campanië
De Longobarden in Italië Cividale del Friuli, Brescia, Castelseprio, Spoleto, Campello sul Clitunno, Benevento, Monte Sant’Angelo

Diverse regio’s
De renaissance stad Ferrara en de Po delta

Emilia Romagna
Vroeg christelijke monumenten van Ravenna

Emilia Romagna
De kathedraal, de Torre Civica en het Piazza Grande in Modena

Emilia Romagna
Archeologische opgravingen en Patriarchale Basiliek van Aquileia

Friuli
Historisch centrum van Rome, de bezittingen van ‘de Heilige Stoel’

Lazio
Villa Adriana

Lazio
Villa d’Este

Lazio
Etruskische begraafplaatsen van Cerveteri en Tarquinia.

Lazio
Het historisch stadscentrum van Urbino

Le Marche
Portovenere, Cinque Terre en de eilanden Palmaria,Tino en Tinetto

Ligurië
Le Strade Nuove in Genua en de Palazzi dei Rolli

Ligurië
Rotstekeningen in Valcamonica

Lombardije
Kerk en Dominicaans convent van de Santa Maria delle Grazie in Milaan

Lombardije
Mantova en Sabbionetta

Lombardije
Rhätische spoorweg in de streek van Albula / Bernina

Lombardije
Crespi d’Adda, Capriate San Gervasio

Lombardije
Piemontese wijngaarden van Langhe Roero en Monferrato

Piemonte
Residenties van het Koninklijk Huis van Savoye

Piemonte
Heilige bergen (Sacri Monti)

Piemonte en Lombardije
De Trulli in Alberobello

Puglia
Castel del Monte

Puglia
Su Nuraxi

Sardinië
De archeologische vondsten bij Agrigento

Sicilië
Villa Romana del Casale in Enna

Sicilië
Etna

Sicilië
Eolische eilanden

Sicilië
Val di Noto

Sicilië
Syracuse en de rotsnecropolis van Pantalica

Sicilië
Arabisch-Normandisch Palermo en de kathedralen van Cefalú en Monreale

Sicilië
Villa Medici 12 Villa’s en 2 tuinen

Toscane
Het historisch stadscentrum Firenze

Toscane
Piazza del Duomo Pisa

Toscane
Het historisch stadscentrum  van San Gimignano

Toscane
Het historisch stadscentrum van Siena

Toscane
Val d’Orcia

Toscane
Het historisch stadscentrum Pienza

Toscane
Assisi, Sint-Franciscusbasiliek en overige Franciscaanse locaties

Umbria
Venetië en de lagune

Veneto
De stad Vicenza en de 24 villa’s van Palladio

Veneto
De botanische tuin van Padova  (Orto Botanico) 

Veneto
De stad Verona

Veneto

Zo de toon is gezet. Nu grasduinen in mijn notities, foto's en herinneringen zodat wij met nummer 1 van start kunnen gaan. Regio Alto-Adige of Südtirol zoals de oorspronkelijke bewoners hun regio benoemen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

De ontvoering van Proserpina.

Enkel voor dit beeld van Gian Lorenzo Bernini (1598-1680) zou ik naar Rome gaan. Iedereen heeft wel zo'n beeldhouwwerk welk hij graag op zijn kast zou hebben of in zijn living staan. Sommigen zullen kiezen voor de David, Mozes of de Pietà (Michelangelo), anderen voor werk van Rodin of Meunier, enkelingen houden het bij Begga D'Haese. Ik dus niet. Proserpina is de Romeinse Persephone. Ik kan er uren naar kijken, de gaafheid van de sculptuur, de kleur van het marmer, de vingerafdrukken van de ontvoerder in de dijen van het ontvoerde meisje (ja, meisje, eerder een jonge dame naar de vormen te oordelen), de radeloosheid in de blik van Proserpina. Maak van een volgend bezoek aan Rome zeker eens het voornemen om Proserpina met een bezoek te vereren in de Galleria Borghese, waar nog veel anders schoons staat. En niet vergeten om je tickets op voorhand online te bestellen of je komt er niet in ! Persephone (Grieks: Περσεφονεια, Persefoneia) is in de Griekse mythologie

Het geheim van Montségur

Auteur: Sophy Burnham, Oorspronkelijke titel : The Treasure of Montségur Eerste uitgave : 2003 Het verhaal speelt zich ergens af tussen 1209, wanneer de stad Beziers in de as wordt gelegd en 1243 waneer het beleg van Montségur plaats vindt. De auteur vertelt deze zoveelste dwaze godsdienstvervolging via de romanfiguur Jeanne, een meisje van 2 à 4 jaar die rond het verwoeste Béziers rondloopt in een bebloed kleedje. Zij wordt opgenomen door vrouwe Esclarmonde die haar als een dochter opvoedt, volgens de levenswijze der katharen. Op haar dertiende begaat zij een “wandaad” en wordt ze naar Montségur gestuurd, waar ze strenger onderricht krijgt. Ondertussen maakt de Inquisitie jacht op de katharen, met totale uitroeiing als doel. Jeanne raakt betrokken bij het verzet en strijdt voor vrijheid, samen met haar grote liefde William, de echtgenoot van haar beste vriendin. In 1243 belegeren de Fransen het fort Montségur waar de elite van de kathaarse kerk samen met een garnizoen nog gedurende t

Tijdsmeting en kalender

De laatste tijd had ik het gevoel dat ik meer wou weten over tijdsmeting in de Oudheid, en voornamelijk in het Oude Rome. Men viert op 21 april, niet zo maar niets voor niets dit jaar de 2762e verjaardag van Rome en SPQR nodigde die dag in het Klein Begijnhof te Leuven dan ook zijn leden uit om getuige te zijn van de jaarlijkse Romulus prijs, welke dit jaar te beurt viel aan Guido Cuyt (voor zijn jarenlange inzet als voorzitter van de AVRA, de Antwerpse Vereniging voor Romeinse Archeologie) en een stevige drink en hapjes. Ik had dit gevoel ook enkele dagen voordien in het Museo Nazionale Romano (Palazzo Massimo alle Terme) bij een Fasti (vorm van kalender), en herinnerde mij toen ook de reeks ROME, een BBC reeks die ook op Canvas was te zien, waar de lezer van de “acta diurna” (oorsprong van het woord journaal of dagelijkse berichten) voor een kalender stond, gelijkaardig aan deze in het Palazzo Massimo alle Terme. Dus historici en classici, nu de moment om te reageren op deze post. D